Strata mlieka

Linda    23.05.2012, 11:00

Prosim vas poradte mi. Moje babatko sa jednoducho rozhodlo, ze moje prsniky odmietne. Fungujeme uz na flasi a bebe. Mam vsak problem, ze prsniky sa mi stale nalievaju. Ja som uz fakt unavena z neustaleho odsavania.Bradavky ma strasne bolia a k tomu este jeden problem, ze jeden prsnik mam vacsi ako druhy. Prosim vas existuje nejaky sposob ako sa mlieka nadobro zbavit?A tie prsia sa mi vyrovnaju? Chcela som kojit co najdlhsie, ale moje babatko si jednoducho vybralo a ja uz nevladzem bojovat...Dakujem za pomoc

Milá Linda,

nepíšete, koľko týždňov má vaše bábätko, a je zrejmé, že už ste sa veľmi snažili. Situácia, v ktorej bábätko odmieta prsník nie je jednoduchá na zvládnutie.  Napriek tomu, aj keď už bábätko pije z fľaše a prsníky odmieta, nie je nezvratná.  Najmä v situácii, keď máte stále veľa mlieka tak, ako píšete.

Napísali ste síce, že chcete už so všetkým skončiť, ale určite stojí za to, aby ste toto ešte zvážili, najmä vzhľadom na to, že máte veľa mlieka. Úvodné problémy s dojčením, odmietanie prsníka a podobne - to všetko je riešiteľné, ak budete mať dobrú pomoc. Je samozrejmé, že tieto situácie sú mimoriadne fyzicky aj psychicky náročné a že ste unavená.

Pomohlo by vám, ak by ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení a spoločne si vypracovali plán, ktorý by viedol k dojčeniu a ktorý by zahŕňal zvládnuteľné kroky:

1) Prvým z týchto krokov by bolo odstránenie bolesti bradaviek pri odsávaní. Treba zistiť príčinu bolesti a odstrániť ju. (Môže ísť o bolesť spôsobovanú nesprávnym spôsobom odsávania, ale aj infekciou na bradavkách - oboje je riešiteľné.)

2) Ďalej treba zefektívniť odsávanie tak, aby vám nezaberalo veľa času. Je ideálne odsávať oba prsníky naraz. K tomuto si pozrite našu predchádzajúcu odpoveď: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=405 Aj keby ste mali odsávať a dávať materské mlieko z fľaše, tak je to veľmi cenné a vaše bábätko by dostávalo vzácne materské mlieko, ktoré je neporovnateľné s umelým mliekom. Toto by samo o sebe stálo za to.

3) Ak by vám niekto skúsený pomohol, je možné, že by sa bábätko prisalo. Potrebujete praktickú pomoc. Navyše, mnohé bábätká sa prisajú po nejakom čase, aj napriek tomu, že už sa zdá, že žiadna nádej nie je.

4) Okrem toho istotne existujú spôsoby, ako bábätku pomôcť s prisatím, ktoré ste ešte nevyskúšali.

5) Niekedy sa počas dojčenia stane, že jeden prsník je väčší ako druhý. Toto sa má tendenciu neskôr po skončení dojčenia vyrovnať.

Máte toho za sebou už veľa, ale dojčenie stojí za to, aby sa aj takéto náročné situácie riešili, pretože potenciálne máte potom pred sebou dlhé obdobie dojčenia, ktoré bude uspokojúce pre vás aj pre vaše bábätko. Spojte sa s poradkyňou pri dojčení, aby vám pomohla a aby vám poskytla podporu, ktorú potrebujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata mlieka