Názory předních českých odborníků z iniciativy 1000 dní v rozporu s Vašimi doporučeními

Jana    04.03.2016, 20:41

Dobrý den, vždy jsem se řídila Vašimi radami, co se týká kojení, zavádění příkrmů, atd. Ráda bych se Vás tedy zeptala, jaký je Váš názor na názory předních českých odborníků z iniciativy 1000 dní pro život, a to zejména tyto: 1) kojení již nepokrývá potřeby dítěte po 6 měsíci věku a je tedy nutné je pokrývat příkrmy (moje dcerka má 8 měsíců a začala příkrmy zcela odmítat, byla jsem na základě Vašich rad v klidu, teď jsem na pochybách, zda dostává přes kojení vše potřebné) 2) do 3 let věku odborníci doporučují dávat batolecí mléko místo mléka kravského. V některé z Vašich odpovědí jsem se dočetla, za po prvním roce věku dítěte není třeba nahradit mateřské mléko umělým mlékem (v případě, že se přestane kojit). Toto je ale v rozporu s doporučeními předních českých odborníků. Z čeho prosím vychází Vaše doporučení, že kojení je dostačující a že není třeba ho nahradit umělým mlékem v pozdějším věku (např. ve 2 letech věku dítěte) Děkuji za odpověď. Jana

Milá Jana,

sme veľmi radi, že sme ste sa zaujímali o naše rady ohľadne dojčenia a príkrmov.

Vaša otázka si vyžaduje najprv trochu vysvetlenia ku vzniku iniciatívy 1000 dní. Iniciatíva 1000 dní bola myšlienkou nadácie Melindy a Billa Gates v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) s cieľom podporiť dojčenie a zdravú výživu prostredníctvom dojčenia (plus riešiť problémy nedostatočnej výživy a zaostávania v raste na svete). Táto iniciatíva vychádzala z výskumov týkajúcich sa dôležitosti dojčenia, jeho významu pre krátkodobé i dlhodobé zdravie dieťaťa – teda i pre zdravie v dospelosti. Táto iniciatíva zdôrazňuje, že približne 80 % zdravia v dospelosti je závislých nie od génov, ale od výživy. Kľúčové obdobie pre výživu dieťaťa je prvých 1000 dní života – od počiatku tehotenstva až do 2 rokov života dieťa. Toto predstavuje základ výživy a budúceho zdravia dieťaťa. Je preto rozhodujúce, ako sa matka stravuje počas tehotenstva, a po pôrode je dôležité, aby dieťa bolo dojčené, pričom WHO už po mnoho rokov vo svojom oficiálnom stanovisku hovorí o tom, aby deti boli dojčené najmenej do 2 rokov a potom ďalej. Ide teda o tieto dva faktory – výživu ženy v tehotenstve a dojčenie. Okrem toho je tiež dôležité, aby po 6 mesiacoch výlučného dojčenia boli do stravy dieťaťa zavádzané kvalitné, zdravé príkrmy vo forme normálnej bežnej, čerstvej stravy. Táto iniciatíva zároveň podčiarkuje význam dodržiavania Medzinárodného kódexu WHO o marketingu náhrad materského mlieka – táto sa týka nevhodnej reklamy umelej výživy a jej propagácie na úkor dojčenia. Toľko pôvodná iniciatíva tak, ako ju jej autori zamýšľali. To, ako táto iniciatíva vyzerá a ako bola zamýšľaná môžete vidieť, ak si prezriete túto webovú stránku pre iniciatívu 1000 dní. Súčasťou tohto projektu WHO a nadácie Gatesovcov je aj spolupráca s vedeckým časopisom LANCET, ktorá viedla k tomu, že začiatkom roku 2016 LANCET oznámil výsledky množstva vedeckých výskumov a uverejnenie štúdií, ktoré sa týkajú vedeckých a zdravotných dôvodov pre dojčenie, pre podporu dojčenia a ktoré ukazujú, aký negatívny je finančný vplyv používania umelej výživy a riziká umelej výživy.

Ako uvádza medzinárodná organizácia na ochranu Medzinárodného kódexu WHO – IBFAN a Baby Milk Action – po oznámení iniciatívy 1000 dní sa stalo niečo, čo nikto nečakal. Namiesto toho, aby povedomie o dôležitosti výživy a dojčenia v prvých 1000 dňoch života dieťaťa šírilo prostredníctvom oficiálnych zdrojov zo strany vlád či iných subjektov, túto iniciatívu si – slovami IBFAN – „uzurpovali firmy vyrábajúce umelé mlieko“ a úplne prevrátili na ruby celý zmysel a zneužili zameranie iniciatívy pre svoje marketingové ciele. Čo je horšie, zároveň s tým firmy vyrábajúce umelú výživu presvedčili o takejto interpretácii rozličných odborníkov, ktorých spomínate vo svojej otázke. A tak sa úplne paradoxne iniciatíva 1000 dní stala nástrojom pre propagáciu umelej výživy, čo úplne odporuje pôvodnému zámeru. A ako vidíte aj zo svojej otázky, posolstvá, ktoré firmy vyrábajúce umelú výživu vysielajú na verejnosť, sú tie, ktoré v konečnom dôsledku popierajú význam dojčenia do 2 rokov života dieťaťa a posilňujú dôležitosť toho, že v určitom bode je umelá výživa potrebná a nevyhnutná.

Vy ste to zhrnuli vo svojej otázke tak, že „dojčenie nepokrýva po 6 mesiaci veku potreby dieťaťa“, že „dieťa potrebuje umelé mlieko do 3 rokov“ a že „dojčenie sa v nejakom bode má nahrádzať umelým mliekom“. Všetky tieto body a ich propagácia sú spôsob ako propagovať umelú výživu a ako ešte väčšmi podporiť jej predaj. Firmy vyrábajúce umelé mlieko len predstierajú, že dojčenie je dôležité. V skutočnosti hovoria, že v určitom momente sa materské mlieko stáva nepostačujúcim a že má byť nahradené umelým mliekom. Inými slovami, popierajú všetko, čo pôvodná iniciatíva WHO a nadácie Gatesovcov zamýšľala. Je paradoxné, že dojčenie sa považuje za ešte ako-tak dôležité v prvých mesiacoch, ale potom už akoby stráca význam, nie je potrebné, a zrazu nadobúda význam umelá výživa, hoci WHO vo svojom dokumente zdôrazňuje, že umelé mlieko po 6 mesiaci nie je potrebné. Navyše WHO zdôrazňuje, aká dôležitá je výživa dojčením počas prvých dvoch rokov života dieťaťa.

K vašim otázkam prakticky:

  1. Bábätká niekedy okolo 6 mesiaca začnú prejavovať záujem o jedlo a v tomto bode im má byť umožnené začať jesť rodinnú stravu – teda zdravú, čerstvú potravu, nie potraviny vyrábané ako „špeciálna detská výživa“, „instatné kaše“ či umelá výživa. Vašou úlohou teda po 6 mesiaci je naďalej dojčiť, ponúkať dojčenie a zároveň vytvárať každodenne príležitosti, aby dieťatko mohlo ochutnávať, skúšať a jesť všetko zdravé a čerstvé jedlo, ktoré vy jete.
  2. Prečítajte si tento dokument WHO o nepotrebnosti umelého mlieka pre deti po 6 mesiaci – či už sú alebo nie sú dojčené. Dlhodobo bez problémov dojčené deti nepotrebujú umelé mlieko nikdy, nepotrebujú ho po 6. mesiaci, ani po 1. roku, ani po 2. roku, ani po ukončení dojčenia.

K otázke umelého mlieka verzus kravského mlieka – táto otázka predpokladá, že dieťa má z nejakého dôvodu povinnosť piť určené množstvo mlieka až do určitého veku. Táto myšlienka je propagovaná firmami vyrábajúcimi umelú výživu, aby sa zabezpečil predaj umelej výživy. Preto sa hovorí, že dieťa „potrebuje“ 500 ml mlieka denne (alebo nejaké iné množstvo ml mlieka). Ale toto nie je pravda. Dieťa môže jesť normálnu, zdravú, rozmanitú a čerstvú stravu, ktorá môže zahŕňať aj kravské mlieko, ale ako súčasť výživy, nie ako určené množstvo, ktoré dieťa musí vypiť – teda nie ako hlavný zdroj výživy. Môže dostávať napríklad jogurty, syry či iné mliečne výrobky. Nepotrebuje mlieko piť. Áno, ak by dieťa vo veku 1 či 2 rokov pilo 500 či 300 ml kravského mlieka, toto nie je vhodné. Ale rovnako nie je vhodné, aby v tomto veku pilo takéto množstvo umelého mlieka. Inými slovami – ak rodinná strava obsahuje výrobky z kravského mlieka, dieťa by ich tiež malo konzumovať spoločne s rodinou v jeho obvyklej podobe. A teda, ak kravské mlieko v akejkoľvek podobe predstavuje len súčasť rozmanitého jedálnička dieťaťa, toto je úplne v poriadku a tak by to malo byť. Navyše postupne je dôležité, aby sa do myslí ľudí dostala myšlienka, že deti môžu byť dojčené až do prirodzeného odstavenia, teda 2 roky a viac, a tým pádom ich zdroj „mlieka“ je materské mlieko a žiadne „náhradné umelé mlieko“ nepotrebujú. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Názory předních českých odborníků z iniciativy 1000 dní v rozporu s Vašimi doporučeními