Kolko mliecka potrebuje skoro dvojrocne dieta?

Lucia    15.06.2012, 16:24

Dobry den, obraciam sa na vas prosbou o radu. Nas syncek bude mat v auguste dva roky (teraz ma 22 mesiacov). Aj ked som uz nastupila do prace, stale ho rano, vecer a v noci kojim. Syncek si to vychutnava, na mliecko sa vzdy velmi tesi. Problem je ten, ze posledne tyzdne sa mi viackrat na bradavkach urobili ranky, ktore velmi bolia. Skusam vtedy kojit inak, kojit len z jedneho prsnika, natieram si ich, ale vzdy sa zahoja a potom o par dni sa opat urobi ranka. Je to asi tym, ze drobec mi prsnik natahuje, vykruca, citim horne zubky. Dalsia vec je, ze asi bude musiet manzel s malym odist na tyzden-dva k svokre mimo mesto a kedze ja tu pracujem, budem musiet ostat tu. Preto uvazujeme, ze by sme ho odstavili, aj ked sa mi ta myslienka vobec nepaci... Chcela by som sa preto opytat, ci existuje nejaky setrny sposob ako to urobit, cim nahradit materske mliecko u skoro dvojrocneho dietata. Niekto mi totiz radi, ze uz mu vecer a rano mlieko netreba, staci jogurt a mliecne vyrobky. Ja mam vsak zazity taky nazor, ze rano a vecer by este mal pit mliecko. Ako to vlastne je? Dakujem pekne!

Milá Lucia,

je dobré, že synčeka dojčíte. Dojčenie je dôležitá súčasť výživy dieťatka v tomto veku, ale nielen to. Dojčenie spĺňa rozličné ďalšie funkcie, ktoré sú v tomto veku mimoriadne dôležité. A je dobré, že synček si to vychutnáva. V ideálnom prípade by odstavenie malo byť postupným procesom, ktorý sa udeje sám od seba. Prečítajte si k tomuto naše prechádzajúce odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=336

Ideálne by bolo, ak by ste dokázali nájsť nejaké riešenie ohľadne toho týždňa. Na druhej strane, niektoré deti v neprítomnosti mamičky zvládnu byť nejaké dni bez dojčenia a potom sa k dojčeniu vrátia, čiže odstavenie nie je potrebné. Všetko toto závisí od temeramentu vášho synčeka, ktorého vy poznáte najlepšie.

Čo sa týka vašich raniek na prsníkoch:

Vaša bolesť na prsníku sa dá odstrániť. Najčastejšou príčinou takéhoto neskorého nástupu bolesti je kandidóza na prsníku. Poradkyňa vám pri osobnom stretnutí poradí postupy, ktoré vám pomôžu kandidózu vyliečiť.
O kandidóze si môžete prečítať tento náš dokument:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Ak by ste mali otázky o presnom dávkovaní a užívaní prostriedkov na liečbu kandidózy, napíšte nám email na dojcenie@mamila.sk.

Deti, ktoré nie sú v tomto veku dojčené, nepotrebujú špeciálne nahrádzať materské mlieko. Deti, ktoré v tomto veku nepijú materské mlieko, potrebujú pestrú stravu, ktorej súčasťou môže byť aj kravské mlieko a výrobky z neho podľa toho, ako sa vo vašej rodine stravujete. K tomuto si môžete prečítať naše predchádzajúce odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=197

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=222

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=143



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kolko mliecka potrebuje skoro dvojrocne dieta?