Nedostatok vitaminov v MM?

Anna    24.07.2024, 17:34

Dobry den, mam 3 mesacnu dcerku ktoru dojcim, no vyzaduje moju takmer celodennu pozornost a ja nestiham varit a poriadne sa najest, napit... iba chlebiky a tak...urcite potom moje mlieko nema tolko zivin a vitaminov ako mlieko zdravo sa stravujucej matky a bojim sa ze malicka nebude mat dostatocnu vyzivu...Mam brat nejake vitaminy v tabletkach? Co su take hlavne veci ktore by som sa mala snazit pocas dna zjest? A este mam otazku, dcerka sa velmi na dojcenie nehlasi, väcsinou jej ja ponuknem po takych 2-3 hodinach, zatial priberala v norme no bojim sa ci nebude menej ked nema velky zaujem o dojcenie.. mam cakat kym nezacne plakat alebo ako sa dojci na poziadanie? Dakujem pekne

Milá Anna,

je úplne v poriadku, keď svojmu bábätku dojčenie aktívne ponúkate. Ak by ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení, mohla by vám pomôcť identifikovať signály na dojčenie, ktoré bábätko dáva a ktoré sú niekedy veľmi jemné, ale pri ponúkaní dojčenia môžete byť pokojne aktívna i vy a prsník bábätku ponúkať. Toto môžete robiť kedykoľvek. Ponúknutím prsníka bábätku sa nemáte ako pomýliť.

Čo sa týka vitamínov a kvality materského mlieka v situácii, keď píšete, že sa nestíhate stravovať tak, ako by ste si predstavovala: 
1) Možno vás poteší, že takáto situácia nie je neobvyklá. Mamičky malých bábätiek s nimi majú kopec práce a nie je pre ne jednoduché nájsť si čas na prípravu jedla ako aj na zjedenie jedla. 
2) To, že dojčíte, je dôležité bez ohľadu na to, ako sa stíhate stravovať, navyše s tým, ako bude bábätko rásť, budete postupne celú situáciu zvládať lepšie.
3) Skúste nájsť spôsoby, ako jesť jednoduché jedlá v surovom stave, ktorý si nevyžaduje veľa prípravy, napríklad ovocie, ktoré stačí zobrať do ruky a zjesť - banány, jablká, hrušky, sezónne ovocie. To isté môžete robiť so zeleninou - rajčina, paprika, uhorka, atď. Ďalej sa takto jednoducho dajú jesť orechy, semienka, atď., ktoré môžete mať vysypané v miske na stole. 
4) Skúste požiadať o pomoc s jedlom - napríklad rodinu, aby vám priniesli jedlo, prípadne, aby vám priniesli viac porcií, ktoré si môžete zamraziť. 

Materské mlieko je dôležité a nenahraditeľné bez ohľadu na stravu matku. Nehovoriac o tom, že materské mlieko dieťa získava dojčením a dojčenie samo o sebe (samotné satie na prsníku) reguluje dieťaťu viaceré dôležité telesné funkcie (dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti). Tieto telesné funkcie si bábätko po pôrode dokáže regulovať len asi z jednej pätiny a preto nie je prekvapivé, čo popisujete, že bábätko potrebuje vašu celodennú pozornosť.

Pre správny vývoj je pre bábätká v tomto veku kľúčové to, aby sa dojčili a cez deň aj v noci trávili čo najviac času v kontakte s matkou, ideálne koža na kožu. Je tiež dôležité naučiť sa tieto potreby bábätka skĺbiť s potrebami matky a toto je možné zabezpečiť napr. používaním šatky alebo nosiča, v ktorých matka pri starostlivosti o bábätko môže mať voľné obe ruky a venovať sa tak svojim potrebám. Starostlivosťou spojenou s kontaktom s bábätkom zároveň pomôžete tomu, aby sa bábätko dojčilo tak často, ako to potrebuje. Sledujte jeho signály, ak spí v kontakte s vami, dávajte ho na prsník pri prvých náznakoch precitania, dojčite ho na zaspatie a vždy, keď sa javí byť nespokojné.

Odporúčame vám tiež nájsť vo svojom okolí podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Podporné skupiny sú stretnutia dojčiacich mamičiek a ich detí, na ktorých získate podporu, povzbudenie a tiež možnosť pozorovať pri dojčení iné mamičky a uvidieť dojčenie v kontexte starostlivosti o bábätko. Uvidíte staršie deti, ktoré sa často dojčia častejšie ako vaše bábätko, budete môcť sa spýtať ostatných mamičiek, ako prežívali začiatky dojčenia a materstva. A tiež budete vidieť rôzne spôsoby, akými mamičky zvládali starostlivosť o bábätko spojenú s častým dojčením a pritom zvládali domáce práce či iné povinnosti alebo záľuby. 

Okrem toho je dôležité vedieť, že aj keby ste naďalej nemali možnosť sa pravidelne stravovať alebo by bola vaša strava jednostranná, toto nemá žiadny vplyv na dojčenie a na materské mlieko. Aj materské mlieko podvyživených matiek je jedinečné a nenahraditeľné.

V poslednom roku na Slovensku prebieha intenzívna kampaň, ktorá sa snaží vyvolať dojem, že to tak nie je a že sa matke, ktorá sa nestravuje dostatočne pestro a kvalitne, netvorí mlieko, ktoré dieťaťu neposkytuje všetko, čo potrebuje a dokonca navodzuje dojem, že v takej situácii je lepšie dieťaťu dávať umelé mlieko.

Táto kampaň mala pôvodne dobrý zámer. Ide o iniciatívu 1000 dní, ktorá bola  myšlienkou nadácie Melindy a Billa Gatesových  v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) s cieľom podporiť dojčenie a zdravú výživu prostredníctvom dojčenia (plus riešiť problémy nedostatočnej výživy a zaostávania v raste na svete). Táto iniciatíva vychádzala z výskumov týkajúcich sa dôležitosti dojčenia, jeho významu pre krátkodobé i dlhodobé zdravie dieťaťa – teda i pre zdravie v dospelosti. Táto iniciatíva zdôrazňuje, že približne 80 % zdravia v dospelosti je závislých nie od génov, ale od výživy. Kľúčové obdobie pre výživu dieťaťa je prvých 1000 dní života – od počiatku tehotenstva až do 2 rokov života dieťa. Toto predstavuje základ výživy a budúceho zdravia dieťaťa. Je preto rozhodujúce, ako sa matka stravuje počas tehotenstva, a po pôrode je dôležité, aby dieťa bolo dojčené, pričom WHO už po mnoho rokov vo svojom oficiálnom stanovisku hovorí o tom, aby deti boli dojčené najmenej do 2 rokov a potom ďalej. Ide teda o tieto dva faktory – výživu ženy v tehotenstve a dojčenie. Táto iniciatíva zároveň podčiarkuje význam dodržiavania Medzinárodného kódexu WHO o marketingu náhrad materského mlieka – táto sa týka nevhodnej reklamy umelej výživy a jej propagácie na úkor dojčenia. Toľko pôvodná iniciatíva tak, ako ju jej autori zamýšľali. Ako uvádza medzinárodná organizácia na ochranu Medzinárodného kódexu WHO (IBFAN) a Baby Milk Action – po oznámení iniciatívy 1000 dní sa stalo niečo, čo nikto nečakal. Namiesto toho, aby povedomie o dôležitosti výživy a dojčenia v prvých 1000 dňoch života dieťaťa šírilo prostredníctvom oficiálnych zdrojov zo strany vlád či iných subjektov, túto iniciatívu si – slovami IBFAN – „uzurpovali firmy vyrábajúce umelé mlieko“ a úplne prevrátili na ruby celý zmysel a zneužili zameranie iniciatívy pre svoje marketingové ciele. Čo je horšie, zároveň s tým firmy vyrábajúce umelú výživu presvedčili o takejto interpretácii rozličných odborníkov, ktorých spomínate vo svojej otázke. A tak sa úplne paradoxne iniciatíva 1000 dní stala nástrojom pre propagáciu umelej výživy, čo úplne odporuje pôvodnému zámeru. A ako vidíte aj zo svojej otázky, posolstvá, ktoré firmy vyrábajúce umelú výživu vysielajú na verejnosť, sú tie, ktoré v konečnom dôsledku popierajú význam dojčenia v prípade, že matka „nemá časť pestro sa stravovať“, význam dojčenia do 2 rokov života dieťaťa a posilňujú dôležitosť toho, že v určitom bode je umelá výživa potrebná a nevyhnutná.

Pestrá výživa matky teda neovplyvňuje dojčenie, kvalitu a množstvo materského mlieka, zato však ovplyvňuje vaše zdravie. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatok vitaminov v MM?