Vela pribera

Zuzana    11.09.2012, 19:25

Dobry den, mam 7 tyzdnovu dceru. Na poslednej poradni po prevazeni bol prirastok 1,5kg. Mala dost casto po nadojceni aj grcka a je to podla mna vela, aj zem je mokra. Bola u mna aj poradkyna, a teda sme sa snazili upravit prisatie, stlacanie prsa. Prilezitostne pouzivam aj cumlik, poradkyna mi odporucila nepouzivat ho a namiesto toho na ukludnenie ponuknut prsnik. Vysvetlila mi to, ale stale mi to nie je celkom jasne. Ked vela grcka aky ma vyznam prikladat ju na prsnik podla jej potrieb?Ano viem, ze to nie je len krmenie, ale ak ma refljux tak kazde dalsie dojcenie to len zhorsuje.Cim castejsie na prse je tym castejsie grcka, a stlacat prsnik ma teda aky vyznam?Ved prisun mlieka ma dobry.Dakujem

Milá Zuzana

podpora toho, aby sa dcérka prisávala na prsník správnym prisatím je vo vašom prípade skutočne kľúčová. Správne prisatie je okrem iného veľmi dôležité pre to, aby dcérka dokázala na prsníku regulovať tok mlieka. Z tohto hľadiska je rizikové používať cumlík, a to aj príležitostne, pretože cumlík negatívne ovplyvňuje schopnosť bábätka prisávať sa na prsník správne. To sa podpisuje na mnohých nevýhodách používania cumlíka ako sú:

- z dlhodobého hľadiska môže cumlík znížovať čas strávený na prsníku, postupne znížiť tvorbu mlieka a po počiatočnom dobrom priberaní viesť k neskoršiemu nedostatočnému priberaniu vo veku 3-4 mesiacov.
- podanie cumlíka, môže spôsobiť, že nebudete motivovaná naučiť sa iné stratégie, ako upokojiť a uspať bábätko.
pri satí cumlíka bábätko používa odlišné tvárové svaly. Satie cumlíka môže mať vplyv na zhryz a nesprávny vývoj čeľuste a horného podnebia.
- cumlík môže maskovať prvé signály bábätka, ktoré naznačujú záujem o dojčenie.
- cumlík môže byť dôvodom, pre ktorý matku obvzlášť v prvých dňoch bolia bradavky.
- cumlíkom sa na matkine bradavky môže preniesť kandidóza.
- cumlík významne zvyšuje riziko zápalu stredného ucha.
- bábätko, ktoré má cumlík, môže začať odmietať prsník.Tento efekt, môže byť vidieť až po niekoľkých mesiacoch dojčenia.
aj keď bábätká dostanú cumlík až po 1 mesiaci úspešného dojčenia, zníži sa do 6 mesiacov počet dojčených bábätiek na menej ako 25% pri neustálom používaní cumlíka na menej ako 50% pri občasnom používaní cumlíka.Ak matky cumlíky vôbec nepoužívajú, a bábätká ich nepoznajú je z nich do 6 mesiaca dojčených viac ako 70%.
- babätko sa neprisáva, prípadne sa prisáva ťažko.
- bábätko hryzie bradavku 
- bábätko má silný stisk
- bábätko otvára malé ústa /otvára „len takú malú pusinku“/
- bábätko nemá vyhrnuté obe pery
- bábätko sa prisáva a po chvíli bradavku púšťa, prisáva sa a púšťa bradavku, odvracia hlavičku a plače.
bábätko cmuká na prsníku

Dojčenie na požiadanie je dôležitou podmienkou pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska práve preto, že dojčenie nie je len o kŕmení. Aj ostatné potreby dcérky sú regulérne potreby, ktoré jej dojčenie môže pomôcť uspokojiť a ktoré je dôležité napĺňať. Cumlík znemožňuje dojčenie na požiadanie a to prináša niektoré z rizík uvedené vyššie, vrátane rizika predčasného odstavenia.
Stláčanie prsníka pomáha udržiavať stabilný tok mlieka a „dokončiť“ pitie z jedného prsníka pred tým, než ponúknete druhý, ak má dieťa záujem vypiť viac mlieka.

Čo sa týka grckania: to, čo popisujete postupne prejde samo od seba, netreba to nijako špeciálne riešiť. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré. Materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáhať imunite bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Prečítajte si prosím tiež túto odpoveď z poradne: 
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=54



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vela pribera