Ukončení odsávání?

Zuzana    19.07.2017, 14:17

Dobrý den, Nenalezla jsem obdobnou odpověď, tak si zkusím o řadu napsat. Bohužel se mi nepodařilo nikdy pořádně rozjet laktaci. Dcera má 10 měsíců a od tří měsíců ji nestačilo moje mleko a museli jsme začít dokrmovat. Porod ok přirozený bez zásahu, jen neproběhlo přiložení, malá se pridusila a musela hned do inkubátoru, kde ji pouštěli trochu kysliku. Měla poté žloutenku, kvůli které pořád spala a bylo velmi těžké ji udržet vzhůru na kojení. Až čtvrtý den ji dali na fototerapii a poté výrazné zlepšení. Kontrola přisátí jen v porodnici (jedna porodní asistentka, jedna dětská sestra), zdálo se, že ok. Také mám pocit, že přisátí nebylo špatně. Dokrm tehdy jen přes prst. Po týdnu jsem se rozkojila a dokrm jsme odbourali. Vždy ale přibývala jen na hranici a bývalá protivná, ve třech měsících jsme museli najet na dokrm. Vzhledem k množstvi (že mě měla je 70ml, chtěla i 150ml) jsme najeli na láhev a ocekavatelne mi cca od 6 měsíců plně ignoruje prso (od čtyř měsíců byla ochotná v noci). Pro zvýšení laktace jsem dělala vše mozne (homeo,drahé preparaty, pravidelně odsávání, bylinky, obklady), ale nic nezabralo. Tak nějak si myslím, že moje zlazy víc mléka prostě nevyprodukuji (nazor i laktační poradkyně odsud, se kterou jsem telefonicky v těch 3 měsících konzultovala, zkoušela jsem na její rady různé režimy osavani). Odsávačku mám elektrickou Avent. Cca od čtyř měsíců jsem najela na režim odsávání třikrát denně, celkem cca 240ml denně. Postupně jsem přešla na odsávání dvakrát denně (časové mě velmi omezovalo, jedno odsávání trvá 1-1,5 hod, oproti všem radám mi noční odsávání nedávalo o nic více mleka) s cca 200ml denně. Pomaličku se množství snižovalo, poslední měsíc cca 160ml, teď týden asi 120-140ml. Muj dotaz zní - jak velký si myslíte, že má smysl ve věku dcery ještě na odsávání trvat? Malá je plně na prikrmech, pouze večer po kaši ještě vždy vyžaduje mléko (dáváme odstrikane plus někdy ještě trochu UM), spinká krásné celou noc. Okolí mě přesvědčuje, ať už se na to vykašlu a popravdě ty 2-3 hodiny denně by se mi hodily. Ale pokud má i takové množství smysl zhlediska imunity, ještě bych to zkusila udržet/navýšit. Děkuji moc za radu, Zuzana

Milá Zuzano,

akékoľvek množstvo materského mlieka sa vám bude tvoriť, každá kvapka je nesmierne cenná, pre vaše bábätko ste urobili nesmierne veľa, že ste mu doteraz mlieko odsávali. Myslíme si, že určite stojí za to pokračovať v odsávaní aj ďalej. Je tiež dobré vedieť, že ak by sa množstvo mlieka, ktoré dokážete získať odsávaním, znížilo, bez ohľadu na to, čo urobíte, nie je potrebné nahrádzať ho umelým mliekom – to 10-mesačné bábätko nepotrebuje ani keby nebolo vôbec dojčené:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Je vhodnejšie bábätko presmerovať od fľaše s umelým mliekom k pestrej a čerstvej strave vo forme príkrmov.

Množstvo odsatého mlieka je pravdepodobne možné zvýšiť, vyskúšajte tieto tipy:

1) Skontrolujte odsávačku, či problém nie je v nej - po 10 mesiacoch odsávania sa mohlo s odsávačkou stať niečo, čo spôsobuje, že neodsáva dostatočne dobre.

2) Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

3) Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.

4) Skúste zvážiť odsávanie odsávačkou, ktorú je možné používať bez nutnosti držania odsávačky pri prsníku, existujú odsávačky, ktoré drží pri prsníku špeciálna podprsenka a odsávačky, ktoré takto odsávajú oba prsníky súčasne a keďže fungujú aj na baterky, mohli by ste odsávať napr. popri hre s dcérkou alebo iných činnostiach v domácnosti. Ušetrili by ste teda to množstvo času, ktoré vám teraz odsávanie zaberá a vysoko pravdepodobne by ste odsali viac mlieka.

5) Ak nie je problém v odsávačke, tak potom by vám mohlo pomôcť zvýšenie tvorby mlieka, s týmto by vám mala pomôcť poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak sa skontaktujete s poradkyňou z nášho zoznamu, bude vám vedieť povedať viac, ako to, že vaše žľazy nevyprodukujú viac mlieka. Ak by ste v začiatkoch dojčenia dostali správnu pomoc a podporu, situácia by vysoko pravdepodobne vyzerala inak. Je smutné, že matkám sa neposkytne žiadna pomoc a ak dojčenie potom nevyjde, vina sa nesprávne zhodí na ich neschopnosť tvoriť dostatok mlieka.

Naďalej môžete skúšať bábätko priložiť k prsníku, pretože sú bábätká, ktoré sa prisajú aj po veľmi dlhej dobe, a preto má zmysel to skúšať. Skúste nájsť poradkyňu, ktorá by mala dostatočné zručnosti na to, aby vám s prisatím pomohla - stálo by to za to skúšať. Prečítajte si aj túto odpoveď z poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1217



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončení odsávání?