18mesacny chlapec a večný problem s nafukovanim

Zuzana    03.09.2017, 23:24

Dobry den. Mam 18 mesacneho chlapca. Kojila som ho 16mesiacov. Moj problem je od narodenia. Pocas kojenia nespaval dlhsie ako 2-3hodiny.Budil sa splacom na bolesti bruska. Rozhodla som sa ho odstavit,pretoze vsetky moznosti som vycerpala. Teraz pije Hipp. Prvy tyzden sa budil len raz. A zase to prislo. Pije 4krat vnoci mlieko. Budi sa s krcami. Doktorka mi poradila vylucit cerstve pecivo,sladkosti. Nedavam mu nic co by ho nafukovalo a stale ho boli brusko a zduva ho. Uz som Vam 2krat pisala. Skusila som uz asi naozaj vsetko.Nepomaha nam nic.Mam zmenit mlieko?alebo ist po vysetreniach na alergie?alebo pomozu dake kvapky? Velmi pekne dakujem za radu.

Milá Zuzana,

z toho, čo píšete, vyplýva, že ste s nami túto situáciu pred časom už dvakrát riešili. Nevieme však nájsť žiadne ďalšie otázky od vás ani v našej poradni, ani v emailovej schránke. Mohli by ste nám ich preposlať na našu adresu dojcenie@mamila.sk?

Radi by ste vašu situáciu riešili detailnejšie. Ako ste si odstavením overili, dojčenie nebolo príčinou bolestí bruška. Tie pretrvávajú aj po odstavení. Odstavenie preto takúto situáciu nemá ako zlepšiť a bohužiaľ vaša skúsenosť to len potvrdzuje. Skúste preto zvážiť vrátiť sa k dojčeniu, mnohé deti sú schopné sa vrátiť k dojčeniu aj po dvojmesačnej prestávke, nič nie je stratené.

Ak by skutočne váš synček mal tráviace ťažkosti, potom je pre neho dôležité nedostávať umelé mlieko, ktoré mení črevnú mikroflóru v prospech škodlivých baktérií a naopak je nesmierne dôležité pokúsiť sa vrátiť k dojčeniu, pretože materské mlieko obsahuje látky napomáhajúce vyzrievaniu čreva, probiotické baktérie a okrem toho materské mlieko a dojčenie ako také bude pomáhať v prevencii rôznych iných zdravotných problémov, s ktorými sa nedojčené deti môžu stretnúť. Prečítajte si túto odpoveď z poradne dojčenia, ktorá hovorí o tom, ako sa pokúsiť vrátiť k dojčeniu pri staršom dieťati:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5927

Umelé mlieko by už navyše dieťa v tomto veku nemalo dostávať vôbec, ani ak by vôbec nebolo dojčené. Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že umelé mlieko je pre deti staršie ako 6 mesiacov zbytočné podávať a že ak sa podáva v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko, ide o škodlivú praktiku. Dieťa v tomto veku, ak nie je dojčené, má dostávať čerstvú a pestrú stravu.

Túto situáciu ste iste už viackrát konzultovali s pediatričkou a z toho, čo píšete, pravdepodobne z konzultácií s pediatričkou nevyplynulo, že váš synček trpel nejakou konkrétnou diagnózou. Ak máte podozrenie, že by bolo treba absolvovať ďalšie vyšetrenia, poraďte sa znova s pediatričkou synčeka a môže vás poslať do špecializovanej ambulancie, napríklad gastroenterológa.

Z našich skúseností sa často ako bolesti bruška interpretujú rôzne situácie alebo prejavy správania bábätka, ktoré v skutočnosti s bolesťou, ani s bolestivým bruškom nemusia súvisieť. Často sa plač a nespokojnosť zvlášť pri maličkých bábätkách označuje ako „kolika“ a rodičom zúfalých detí sa veľmi ľahko predávajú rôzne prípravky pre ošetrovanie bruška bábätka, či kvapky proti nafukovaniu. V skutočnosti dnes vedecké štúdie jasne dokazujú, že „kolika“ je najčastejšie prejavom nedostatočného fyzického kontaktu dieťaťa s matkiným telom a často je prejavom problémov pri dojčení. Prečítajte si napríklad výsledky tejto poslednej štúdie na túto tému:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-kolika/

Mnohokrát totiž ľudia aplikujú skúsenosti s nedojčenými deťmi na svoje predstavy o tom, ako sa má správať dojčené dieťa. Dojčené deti sa ale líšia od nedojčených detí. A nezabúdajme na to, že z fyziologického hľadiska „normálne“ sú dojčené deti. Teda ak dojčené bábätko v prvých mesiacoch po pôrode neprespí súvisle 2 – 3 hodiny, ale spí menej a keď sa zobudí, plače, toto samo o sebe neznamená boľavé bruško. Znamená to, že potrebuje pomoc so zaspatím a pomoc s udržaním sa v spánku a že jeho spánok vyzerá inak, ako vyzerá spánok nedojčeného novorodenca kŕmeného umelou výživou. Rovnako spánok vyzerá inak v neskorších mesiacoch. Pre dojčené deti je typické, že po 6 mesiaci sa zvyšuje častosť ich nočných precitaní. Mnohé deti sa po 6 mesiacoch budia omnoho častejšie, niekedy sa stáva, že matky popisujú, že v nasledujúcich mesiacoch sa deti budia v noci aj 10 – 15-krát, niektoré matky hovoria ešte o častejšom precitaní. Toto je normálne. A rovnako je normálne, ak sa bábätko precitne a nie je hneď znova uspávané, ak plače, krčí nožičkami, červenie v tváričke, poprdkáva. A samozrejme, toto všetko vyzerá ako bolesť bruška a je pochopiteľné, ak matku takéto prejavy znepokojujú a ak túži po tom, aby jej dieťa netrpelo. Aj situácia, že synček sa budil v noci, keď bol dojčený a potom sa na týždeň prestal budiť, keď ste odstavili, môže mať vysvetlenie iné než to, že mu v skutočnosti dojčenie spôsobovalo tráviace problémy (a súčasná situácia jednoznačne ukazuje, že dojčenie mu naozaj neškodilo). Mnohé deti sa v procese odstavovania musia nechať plakať a často sa toto prejaví tým, že nasledujúce noci sa nedožadujú nočnej starostlivosti. A časom sa toto zase vrátiť späť – preto odstavenie nie je riešením ani pre matky, ktoré riešia časté nočné budenie dieťaťa, pretože často po odstavení zisťujú, že dieťa sa v noci budí ďalej, ale ony už namiesto ponúknutia prsníka a pokračovania v spánku musia poskakovať s dieťaťom na fitlopte alebo sa s ním prechádzať na rukách.

Z vašej otázky to nie je zrejmé, ale pre mnohé bábätká je noc omnoho jednoduchšie zvládnuteľná, ak spia spoločne s matkou, ktorá ich uspáva pri najmenších príznakoch precitnutia. Často sa potom naozaj len precitnú a spia ďalej, bez toho, aby sa stihli rozplakať.

Samozrejme, že vašu situáciu nie je možné vyhodnotiť prostredníctvom internetu a ani nie je možné vysloviť prostredníctvom internetu akúkoľvek diagnózu a jednoznačne povedať, že zdravotné problémy vášho synčeka v skutočnosti môžu byť prejavom jeho potreby pomoci so spánkom, ale rovnako to nie je možné vylúčiť. Porozprávajte sa preto ešte raz s pediatričkou, ak by ste mali záujem, navštívte podpornú skupinu dojčiacich matiek, kde by ste sa mohli porozprávať s inými matkami, či pozorujú podobné správanie u svojich detí. Podporná skupina vám tiež môže pomôcť s návratom k dojčeniu, čo je dôležité, aj ak je váš synček zdravý a ešte o to viac dôležitejšie, ak by mu skutočne niečo bolo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 18mesacny chlapec a večný problem s nafukovanim