Nocne budenie a nervozita dietata

Barbora    07.11.2017, 13:03

Dobry den, syncek ma takmer 5 mesiacov a je vylucne dojceny. Posledny tyzden sa mi kazdu noc budi po 1 -1,5h spanku. Najprv iba mrnka no postupne sa to zvysuje a konci placom. Utisit sa da iba na prsniku, ale na ten sa prisaje, utisi sa, za okamih sa odpoji, zacne plakat, opat sa prisaje, utisi a tak dokola. Nemam problem mu ponuknut prsnik tak casto ako chce, ale s tym odpajanim si neviem poradit. Tym padom ani neviem posudit ci takymto sposobom stihne nieco vypit a ci potom neplace nasledne od hladu. Kazdopadne aj ked citim, ze taha tak na dlzku spanku to nema vplyv a opat je za hodinu a pol hore. Od okolia pocuvam, ze je urcite hladny a uz tomu aj zacinam verit, nakolko prsia necitim plnsie tak ako je tomu cez den ked pije kazde 3 hodiny. Vtedy aj bez problemov taha a vypije neprerusovane cely prsnik. Vyznieva mi to, akoby tym castym nocnym prisavanim si stale po troske popijal ale nema tam dost mlieka na kompletne nadojcenie tak ako je tomu cez den a preto sa aj odpaja, lebo mu to netecie s takou lahkostou ako cez den ked sa ma cas tam to mlieko nazbierat. Neviem, ci mu v noci ponukat prsnik menej casto, aby mal potom plne prsia a vypil naraz taku davku aku potrebuje aby ho to zasytilo. Alebo je to nejaka forma laktacnej krizy a treba ho prikladat castejsie aj cez den? Ale ked mu cez den ponukam prsnik skor ako po jeho 3 hodinach tak troska si cucne, ale nechce viacej a odpaja sa rovnako ako v noci. Ak by to bola laktacna kriza a s tym sposobeny hlad ako je mozne ze by sa to prejavovalo iba v noci? Spime spolu v posteli, skusam si ho aj pritulit a tak spat, resp. tak ho utitis ale nechce, este naopak ho to viac nahneva ked je blizko pri mne a mysli si ze dostane prsnik a nic z toho. Este jedna otazka, ak dieta viac preferuje jeden (pravy) prsnik, ako docielit rovnovahu? Pri jednom krmeni ponukat lavy, pravy, lavy alebo? Ked totiz pije z laveho nestaci mu to, ked iba z praveho tak ma dost. Nepomoha ani stlacanie prsnika. Dakujem

Milá Barbora,

v tejto situácii by vám mohlo pomôcť vedieť posúdiť výdatnosť dojčenia na základe pozorovania dojčenia. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

S posúdením výdatnosti pitia bábätka vám môže pomôcť aj poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je možné, že v noci potrebuje vaše bábätko viac podnetov pre zaspatie, ako je len dojčenie. Je možné, že situáciu bude možné zlepšiť, ak prechodne budete bábätko v noci dojčiť napríklad pri hojdaní sa na fitlopte alebo pri chôdzi a pohupovaní sa. Na vašu otázku je však skutočne dôležité odpovedať až po tom, čo s poradkyňou vyhodnotíte dojčenie. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Na základe tohto pozorovania by ste mali mať možnosť odlíšiť, či vaše bábätko počas dojčení počas dňa a v noci získava dostatok mlieka. Čakať, kým sa „nazbiera“ mlieko nie je rozumnou stratégiou. Mlieko sa totiž tvorí počas dojčenia a ak je bábätko správne prisaté, dokáže získavať dostatok mlieka. Časté dojčenie spojené s dobrým pitím stimuluje tvorbu mlieka. Hromadenie mlieka v prsníkoch medzi dojčeniami naopak spôsobuje postupné znižovanie tvorby mlieka.

Z vašej otázky nie je úplne jasné, či správanie bábätka, ktoré popisujete ohľadom noci, sa týka aj dojčenia cez deň, pretože v jednej vete spomínate: „ked mu cez den ponukam prsnik skor ako po jeho 3 hodinach tak troska si cucne, ale nechce viacej a odpaja sa rovnako ako v noci“.3-hodinové intervaly sú navyše pomerne dlhá doba počas dňa. Je otázne, prečo bábätko nepotrebuje dojčenie počas troch hodín, najčastejšie to býva preto, že medzi dojčeniami dostáva cumlík.

Odporúčame vám preto stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne, okrem iného vám poradkyňa môže pomôcť aj s zvýšením príjmu mlieka bábätka zo slabšieho prsníka, tak ako to popisuje táto odpoveď z poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6098

V prípade, že s poradkyňou vyhodnotíte, že bude potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocne budenie a nervozita dietata