IVF

katka    14.11.2017, 14:27

Dobrý deň,mám 22 mesačnú dcérku,ktorú dojčím na požiadanie,veľmi často.Chystam sa na umele oplodnenie,ale samozrejme mi nedoporučuju dojčiť. Tu som sa už dočítala,že hormóny nie sú problém,mne skor ide o maternicu.Moja sliznica maternice,je veľmi nízko a preto sa bojím komplikácií pri donosení. Aj prvú dcérku som len tak,tak donosila. Mám 40 rokov a nemám vobec vaječníky,takže neovulujem,ani nemávam menštruaciu. Všetko mi umelo vyvolájú. Sme v darcovskom programe. Ale odstaviť dcérku od mliečka,je premňa velmi ťažké a aj preňu. Uspávame sa len na prsku a je malý závislák. Neviem čo mám urobť. Ďakujem za odpovedď.

Milá Katka,

odpoveď na vašu otázku je rovnaká, ako v prípade tejto odpovede z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4271

a na skutočnosti nemení nič ani fakt, že máte nízko maternicu, tento fakt samotný nesúvisí nijako s dojčením. Podobnú argumentáciu si niekedy vypočujú ženy, ktoré sú znova tehotné a dostanú odporúčanie prestať dojčiť, aby sťahy maternice pri dojčení nevyvolali potrat. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila problém s uhniezdením embrya, predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva a preto ani vy nemusíte odstaviť z hľadiska zahniezdenia embrya, hoci samozrejme, ak sa nepodarí otehotnieť, je veľmi typické, že sa táto situácia nesprávne zvalí na fakt, že matka dojčila.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok