Ukoncenie dojcenia zo zdr.dovodou

Martina    05.12.2017, 15:57

Dobry den...mala ma v januari 4m...je dohceba pkys dokrmovana 1-2×denne.. v polke januara chcem zacat s prikrmami...aby som ju v marci odstavila od kohenia.. myslim ze to hude boj jedze mala nechce cumlik a upokojuje i zaspava na prsniku... do marca mozem kojit zo zdr.dovodou /SM Dakujem za rady

Milá Martina,

vo vašej situácii sú dve možnosti:

a) skúsiť preskúmať ešte raz vašu situáciu s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

O tejto možnosti vám hovoríme preto, že sa bohužiaľ až príliš často stáva, že sa matky dozvedia, že v ich situácii je „nutné odstaviť“, hoci je možné nájsť riešenia, pri ktorých by matka mohla pokračovať v dojčení. Z vašej otázky to nie je úplne jednoznačné, ale ak dôvodom pre odstavenie je u vás skleróza multiplex, tak konkrétne pri tejto diagnóze je o to dôležitejšie, aby ste pokračovali v dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex2/

a rovnako je možné, aby matka trpiaca touto diagnózou užívala potrebnú liečbu, jeden z príkladov nájdete v tejto odpovedi z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=606

O potrebnej liečbe sa môžete poradiť s farmaceutom na emailovej adrese dojcenie@mamila.sk.

Ak by išlo o iný zdravotný problém, aj v takej situácii existujú rôzne riešenia a vysvetlenia, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk a radi s vami preberieme, aké možnosti máte.

b) ak ste skutočne  rozhodnutá, že musíte dieťatko odstaviť

Máte pravdu, že nie je jednoduché dieťa odstaviť, práve z dôvodu, že dojčenie nie je len pitie mlieka a bábätko úplne prirodzene využíva rôzne funkcie dojčenia, napríklad funkciu pomoci so zaspatím a udržaním sa v spánku. Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické.  Postupujte podľa vášho dokonalého poznania vášho dieťaťa, nenechajte si dávať „zaručené“ rady.

Čo sa týka tvorby mlieka pri odstavení, v raritných situáciách, keď je skutočne to opodstatnené, je pravdepodobne najlepšie riešenie nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka mamička trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné. Ak sa prestane z prsníka odoberať mlieko, tvorba mlieka sa zastaví bez toho, aby bolo potrebné čokoľvek urobiť. Neodporúčame vám užívať lieky či prípravky pre zastavenie tvorby mlieka, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Nemusíte sa obávať zápalu prsníka.

Čo sa týka dieťatka, ak sa skutočne rozhodnete v marci odstaviť, potom stojí za to začať zavádzať príkrmy už teraz, pod ochranou dojčenia. Dieťa v tejto situácii nepotrebuje a nemá dostávať umelé mlieko. Prečítajte si stanovisko WHO k tomu, prečo podávanie umelého mlieka nedojčeným deťom po 6 mesiaci je „zbytočné“ a „škodlivé“:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie dojcenia zo zdr.dovodou