Štrajk pri dojčení

Katarína    10.12.2017, 12:52

Dobrý deň, mám 3 mesačnú dcéru. Je plne dojčená. Zvykne jesť každé 2-3 hod, niekedy už po 1 hod. Používame aj cumlík pri zaspávaní. Pôrodná váha 3120 g, 50 cm. Od 23.11. užíva 2x denne propranolol, lebo jej prudko začal rásť hemangiom na čele. Boli sme 2 dni aj v nemocninci na pozorovanie na začiatku. Dňa 5.12. sme boli u pediatra, mala 5750 g, 60 cm a dostala očkovanie. Prvé dva mesiace mi pribrala cez 1kg/mesiac, za posledné 4 týždne len 350 g. Preto máme ísť 18.12. zase na kontrolu a pediater asi bude chcieť dokrmovať UM. Ja by som chcela zostať pri dojčení, ale on mi tvrdí, že moje mlieko už asi nie je dostatočne výživné. Ja mám skôr pocit, akoby sa postupne zabudla normálne prisávať, iba vypije to, čo sa jej samo spustí a keď netečie, tak sa odtrhne a už viac nechce. Možno to spôsobil ten nešťastný cumlík. Od očkovania sa mi navyše nechce už prisať, iba ak je v polospánku. Oklamem ju cumlíkom a potom ho rýchlo vymením za prsník. Mliečko, ktoré nevysaje, som začala odsávať ručnou odsávačkou, aby som podporila jeho produkciu. Ako jej najlepšie môžem podať to odsaté mliečko, aby som situáciu ešte nezhoršila fľašou? Neviem, ako jej mám pomôcť, aby sa zase normálne prisala a ťahala sama. Mám opäť skúsiť samoprisatie? Žijeme v Nemecku a neviem, na koho by som sa tu mohla obrátiť o pomoc. Vopred ďakujem za odpoveď.

Milá Katarína,

túto situáciu nespôsobuje zloženie vášho mlieka. Vaše mlieko dokáže bábätko zasýtiť, o tom nemusíte mať pochybnosti. Neexistuje pojem "slabé mlieko". Pre správne zloženie materského mlieka nemusíte nijako špeciálne meniť svoju stravu, ani piť viac tekutín, než máte sama potrebu piť. Aj materské mlieko matiek, ktoré sú podvyživené, obsahuje všetky potrebné látky pre bábätko. Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Ak ho bábätká prijímajú dostatok, tak je pre bábätká v plnej miere postačujúce. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie a umelé mlieko prináša nezanedbateľné riziká pre zdravie dieťaťa aj matky a preto dokrmovanie umelým mliekom by nikdy nemala byť prvá voľba riešenia situácie slabého priberania bábätka.

Ak bábätko priberalo dobre a potom prestalo dobre priberať, ide o situáciu, v ktorej dieťa začalo získavať menej mlieka z prsníka. Vo vašej situácii bude pravdepodobne potrebné aj dokrmovať, ale okrem toho je potrebné urobiť kroky pre zvyšovanie príjmu mlieka pri dojčení zo strany bábätka a pre zvýšenie tvorby mlieka.

Vo vašej situácii je možné urobiť účinné kroky. Hoci nie ste zo Slovenska, odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože aspoň na diaľku, napríklad cez Skype, budete môcť konzultovať vývoj situácie a dostávať odporúčania šité na mieru vašej situácii. Vo všeobecnosti by ste v tejto situácii mali postupovať takto:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Je dôležité naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

V tejto situácii by ste spoločne s poradkyňou mali prejsť aj to, ako by bolo možné prestať používať cumlík, pretože máte pravdu v tom, že túto situáciu zhoršil najmä cumlík. Prečítajte si túto odpoveď z našej poradne s tipmi, ako postupne cumlík prestať používať:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6068



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Štrajk pri dojčení