Dojcit, ked uz niet mlieka a vycerpava to matku i dieta?

Katarina    12.01.2018, 14:15

Som v 5.mesiaci tehotenstva a mam 1,5rocneho syna. Syn sa on narodenia pekne dojcil,dojcila som na poziadanie,aj ked ma to stoji vela energie,lebo je neskutocne zly spac. Momentalne spi cez den max 1,5h,coz je v pohode. V noci vsak spi kontinualne max 3h a potom si vyzaduje didi kazdu 1,5h alebo menej,pricom sa zobudi po cca 9h nocnom spanku,ale je velmi podrazdeny a je mi jasne,ze este chce spat,len uz nevie,lebo bol zvyknuty zaspat na tok mlieka. tak ho po hodine upokojovania ukladam znova spat a potom sa uz zobudi vyspaty,ale cely denny rezim je v kybli.Stale mam trocha mlieka,ale uz len minimalnu tvorbu. Najhorsie,ze takmer kazdu noc zaspi v niektorej faze,ze ma zakusne,takze ma pernamentne bolia prsia. Nechcem ho odstavovat,ale som uz absolutne vycerpana z takehoto rezimu,mimo toho je teraz zima a budi sa este castejsie este dlhsie sa dojci,kedze ho trapia sopliky. Dojcenie je mi uz dlho neprijemne,ale trpim to,lebo neviem ako z tej situacie von. Bez didi v noci nedokaze spat,len place o dusu az kym nedostane,co chce. Ziadneho mojkacika ani dudlik mu neviem nanutit.

Milá Katarína,

1,5-ročné dieťa sa typicky správa týmto spôsobom a za bežných okolností matke dojčenie pomáha celú túto situáciu zvládnuť jednoduchšie. Pretože dojčenie nie je dôvod, pre ktorý sa dieťa v noci budí (a preto odstavenie nepomôže tento dôvod odstrániť) a teda dojčenie iba pomáha situáciu s nočným precitaním zvládnuť jednoduchšie. Ak je však matka tehotná, situáciu komplikuje to, že tvorba mlieka je podstatne nižšia, čo môže spôsobovať častejšie nočné budenie a navyše znížená tvorba mlieka spôsobuje bolestivosť bradaviek a pri dojčení majú mnohé matky v tejto situácii pocit, že ich dieťa hryzie. V tehotenstve neexistuje spôsob, ako tvorbu mlieka znížiť, pretože ju prirodzene znižujú tehotenské hormóny, ale existujú spôsoby, ako skúsiť pomôcť dieťaťu prisávať sa čo najšetrnejšie. Pomôcť vám môže:

1. To, že sa bude snažiť, aby vaše dieťatko bolo počas dojčenia pritiahnuté čo najviac k vášmu telu tak, aby bolo čo najlepšie prisaté - toto nepomôže úplne, ale má to tendenciu trošku bolesť zmierniť. Už aj pre to, že v tomto veku sa deti dojčia skutočne všelijako (a za normálnych okolností to nevadí), ale pri takejto bolesti môže aj malá snaha o zlepšenie toho, čo pri dojčení robia, o niečo zlepšiť vaše pocity.
2. Dobrá správa je, že bolesť pri dojčení v tehotenstve má neskôr v tehotenstve tendenciu sa zlepšovať. Tvorba mlieka sa postupne v tehotenstve zvýši.
3. Bolo by dobré vypozorovať, či bolesť prsníkov nie je spojená so syndrómom bielej bradavky. Pozrite sa, ako vyzerá bradavka bezprostredne po nadojčení. Ak je tá bolesť spôsobená týmto syndrómom, tak potom treba urobiť opatrenia smerujúce k jeho zlepšeniu.
4. Môže pomôcť užívať B-komplex plus vitamín B6.
5. Ak je bolesť spojená so začiatkom dojčenia - ak to teda bolí bezprostredne vtedy, keď sa bábätko prisaje, tak môže pred dojčením pomôcť vmasírovať do bradavky maličké množstvo olivového oleja.
6. Mimoriadne si dávať pozor na to, ako je dieťatko prisaté počas nočného spánku - vtedy často väčšie deti bývajú prisaté veľmi rozlične a väčšinou málokedy správne.
7. Ak bradavky bolia mimo dojčenia, taktiež môže pomôcť vitamín B6, plus udržiavanie prsníkov teple.

Táto situácia nebude trvať večne a čoskoro bude lepšia. Skúste sa zamyslieť, čo všetko vám na tejto situácii prekáža a ktoré časti z toho by bolo možné aspoň čiastočne zmeniť alebo upraviť. Ak nie je možné, aby v noci uspal synčeka niekto iný, pretože (pochopiteľne) zúfalo plače, potom vám z hľadiska nočnej starostlivosti možno v konečnom dôsledku bude jednoduchšie pokračovať v noci starostlivosti dojčením. Z toho, čo píšete, sa zdá, že vám prekáža aj to, ako sa kvôli noci zmení denný režim. Skúste sa zamyslieť nad tým, ktoré konkrétne oblasti denného režimu sú kvôli noci náročné a čo by sa dalo zmeniť. Možno by vám pomohlo, keby ste získali pomoc od rodiny alebo priateľov, ktorí by vzali cez deň dieťa na pár hodín z domu a mohli ste sa dobre vyspať a odpočinúť si alebo si užiť chvíľu pre seba. Alebo potrebujete pomoc s domácnosťou či inými prácami. Váš synček je stále nesmierne maličký. Matka je preňho celý svet a s matkou sa mu prirodzene v tomto veku spája dojčenie. Neprijíma „maznáčikov“, pretože sú to náhrady matky a on potrebuje vás, skutočnú matku. A keďže ste mu celé mesiace poskytovali potrebnú oporu a našiel vo vás osobu, na ktorú sa môže vo všetkom spoľahnúť a na ktorú si vybudoval primárnu väzbu, nepotrebuje maznáčikov. Toto je to, čo deti so zdravou väzbou na matku robia. A teraz matku potrebuje ešte o to viac, ak je chorý. Už čoskoro bude synček väčší a zase to bude celé inak. Dojčenie vám v konečnom dôsledku môže pomôcť toto celé ustáť jednoduchšie.

Skúste si prečítať aj tieto články pre ďalšie vysvetlenia, ktoré by vám mohli pomôcť lepšie pochopiť všetky aspekty toho, čo sa teraz deje:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

a odporúčame vám navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek, aby ste získali podporu a povzbudenie a najmä možnosť ventilovať negatívne pocity, ktoré teraz určite máte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcit, ked uz niet mlieka a vycerpava to matku i dieta?