Kojení staršího dítěte a zdraví matky

Johana    02.02.2018, 12:11

Dobrý den, mám syna 2,5 roku a dceru 6 měsíců. Oba kojím. Syna zpravidla 1x denně 20 minut. Když kojím syna někdy se potom cítím opravdu vyčerpaná, musím si dát honem banán a napít se a chvilku mi trvá než se vrátím "do pohody", také mě z jeho sání bolí prs - nejspíš proto, že už dokáže silně sát, ale ví o tom a vždy, když mě to takhle bolí se na chvilku pustí a pak zase prisaje. Má otázka zní, zda i v takovém případě, kdy se matka při kojení staršího dítěte necítí fyzicky v pohodě, je žádoucí pro zdraví matky (je mi jasné, že je žádoucí pro dítě, to sama cítím. Syn kojení velmi potřebuje pro vstřebávání zážitků a celkově pro psychický odpočinek. Byl kojen i 5 měsíců bez mléka během mého druhého těhotenství, když jsem ztratila mléko a nijak mu to nevadilo)? Pro kompletnost doplním, že při kojení dcery se vyčerpaná necítím a to ani v případě, že vypije obě prsa. Sama nevím, čím to je. Případně prosím o radu, jak tento stav zlepšit. Beru si železo a vápník. Děkuji za odpověď Johana

Milá Johana,

pocity, ktoré opisujete, sa často objavujú v opisoch žien, ktoré dojčia dve deti rovnakého veku - hovoria o tom, že vnímajú dojčenie staršieho dieťaťa veľmi odlišne od dojčenia mladšieho dieťaťa. Pozrite si napríklad túto podobnú otázku:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5741

Tu sú skúsenosti rozličných žien s tandemovým dojčením:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

Satie staršieho synčeka vám môže byť nepríjemné a môže byť bolestivé, ani nie tak z dôvodu silného satia, ale skôr preto, že sa neprisáva úplne ideálne. Mnoho žien hovorí o tom, že sa to zlepší, keď dieťaťu vysvetlia, že má otvoriť veľké ústa a prisať sa správne, a keď si dajú pozor, aby dieťa mali v polohe, pri ktorej je dostatočne blízko pri matkinom tele. 

Ak sa necítite v pohode pri dojčení staršieho synčeka, skúste urobiť zmeny, ktoré by má pomohli, aby ste sa cítili lepšie. Skúste preskúmať, čo presne vám vadí a či je niečo, čo sa dá zmeniť alebo zlepšiť na to, aby ste sa mali lepšie. Nemusíte zotrvávať v stave, ktorý vám nevyhovuje. Dojčenie nie je všetko alebo nič - medzitým existujú aj úpravy, ktoré vám môžu priniesť úľavu. Ako zmeny môžete urobiť?

a) zmeny v prisatí a polohe

b) zmeny v dĺžke dojčenia (napríklad sa dohodnúť na kratšom dojčení)

c) najesť sa a napiť sa pred dojčením, aby ste si najprv vytvorili pohodu pre seba

d) dojčiť staršieho synčeka v čase, keď vám partner môže pomôcť s mladším dieťatkom a vyhradiť si tento čas výhradne pre seba a pre synčeka

e) nájsť spôsoby, ako si odpočinúť a mať čas pre sebe (ženy často zisťujú, že nepríjemné pocity z dojčenia staršieho dieťaťa vyplývajú z toho, čo majú pocit, že nemajú ani chvíľku pre seba a pre odpočinok; vadí im, že stále niekto od nich niečo chce, a sú presýtené dotykmi). 

V takýchto situáciách ide často o psychické vyčerpanie a monotónnosť neustále sa opakujúcich činností. Skúste nájsť spôsoby, ako sa uvoľniť, oddýchnuť si a nájsť rozptýlenie.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení staršího dítěte a zdraví matky