Striedanie prsníka a cumlíka pri dojčení

Lenka    25.02.2018, 11:40

Dobrý deň, malý bude mať budúci týždeň 3 mesiace, je výhradne kojený, už v pôrodnici sa pekne prisával, zhruba od dvoch týždňov sme začali používať dudlík - pomáha pri jazde autom, na prechádzke vonku, pri bolení bruška alebo pri uspávaní. Prsník ako ukľudňujúci prostriedok nikdy nefungoval. S kojením bojujeme už dlhodobo, malý sa pri pití stále odtrháva a znovu prisáva. Často sa ani nechce prisať, musím mu strčiť do úst cumlík a potom vymeniť za prsník. Napriek tomu priberá, nie nejak závratne, ale ujde to (pôrodná váha 3070 g, 2 týždne 3140 g, 5 týždňov 3840 g, 8 týždňov 4310g, 9 týždňov 4470 g, 10 týždňov 4660g). Kaká aj ciká pomerne často, niekedy vyžaduje dojčenie už po hodine a pol, niekedy vydrží 4 hodiny, v noci aj dlhšie. Mám pocit, že mlieka mám pomerne dosť, zo začiatku dojčenia mu často až zabehne, keď sa odtrhne, tak mliečko často samo tečie, prípadne keď si stlačím prsník, tak strieka. Pri striedaní cumlíka a prsníka pije aj tak z jednej strany tak 5-7 minút, vystriedam pri jednom dojčení obe strany. Často ho trápilo bruško, ale mám pocit, že sa to zlepšuje. Dá sa to nejak zlepšiť? Kým priberá, asi by som mala byť spokojná, len je náročné takto dojčiť niekde mimo domu a bojím sa, aby nedošlo k zhoršeniu. Rada by som vydržala plne dojčiť ešte minimálne niekoľko mesiacov. Zahodiť cumlík mi momentálne moc nepomôže, lebo bez neho by som ho asi ani nedonútila piť :(. Ďakujem. Lenka

Milá Lenka,

správanie vášho bábätka pri dojčení, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, v dôsledku ktorých sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

V tejto situácii sa dajú urobiť viaceré kroky pre to, aby sa situácia zlepšila, odporúčame vám však byť pri zlepšovaní dojčenia v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa pozriete na dojčenie a vyhodnotíte ho z hľadiska výdatnosti pitia bábätka a najmä z hľadiska správania bábätka. Toto je kľúčové pre to, aby ste pochopili, čo jednotlivé prejavy bábätka v súvislosti s dojčením znamenajú. Pretože v situácii, kedy matka vidí, že dieťatko sa prisaje, ale po chvíľke sa odpája, vykašliava zabehnuté mlieko prípadne až grcká a matke strieka z prsníka mlieko, situácia sa pochopiteľne (ale nesprávne) javí ako problém s príliš vysokou tvorbou mlieka. Pri osobnom stretnutí s poradkyňou vďaka tomu, že sa naučíte rozlíšiť pitie bábätka, vysoko pravdepodobne uvidíte, že toto zabiehanie mlieka v skutočnosti súvisí s poklesom toku mlieka po tom, čo bol pár sekúnd dobrý. Túto situáciu priamo spôsobuje postupný pokles tvorby mlieka a zhoršuje ho nesprávne prisatie bábätka. Táto situácia sa bez toho, aby sa začalo pracovať na zlepšovaní dojčenia, zvykne zhoršovať tak, že bábätko postupne je čoraz menej možné ho prisávať počas dňa a jeho nespokojnosť pri dojčení sa presunie postupne aj do situácií, kedy sa ešte teraz dojčí relatívne bez problémov, do nočných hodín. To, že vaše bábätko naďalej priberá, je dobrý znak, ale dôležité je situáciu začať akútne riešiť už teraz, lebo správanie bábätka pri dojčení naznačuje, že treba konať čo najskôr.

Preto bude spoločne s poradkyňou kľúčové začať čo najskôr pracovať na dvoch oblastiach:

1. Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

2. Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Tu sú naše tipy, ako zintenzívniť fyzický kontakt s bábätkom:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Pointou týchto krokov je vybudovať čo najviac pozitívnych zážitkov bábätka pri pobyte na vašom hrudníku a zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby bábätko pri dojčení nezažívalo negatívne pocity.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať, pretože táto situácia aj pri správnom riešení, sa zvykne zlepšovať len postupne v priebehu niekoľkých týždňov.

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Okrem toho bude spoločne s poradkyňou kľúčové začať odstraňovať možné príčiny zníženia tvorby mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Rozumieme tomu, že cumlík momentálne potrebujete používať vzhľadom na to, ako nespokojne sa bábätko správa pri dojčení. Súčasne je však dôležité získať motiváciu na to, aby ste cumlík mohli prestať postupne používať, pretože cumlík je hlavnou príčinou toho, čo sa momentálne deje pri dojčení. Cumlík zhoršuje prisatie bábätka k prsníku a tým znižuje tvorbu mlieka a tvorbu mlieka znižuje aj to, že cumlík nahrádza viaceré dojčenia počas dňa a tým znova znižuje množstvo mlieka, ktoré by inak bábätko vypilo a toto znižuje tvorbu mlieka. Táto časť bude samozrejme najnáročnejšia, pretože bude znamenať postupnú zmenu spôsobu starostlivosti o bábätko a aj preto vám odporúčame ju dôkladne prejsť s poradkyňou pri dojčení. S poradkyňou si zadefinujete situácie, v ktorých momentálne používate cumlík a pokúsite sa nájsť iné riešenie aspoň niektorých situácií, zatiaľ tých, v ktorých máte dojem, že by bolo možné nahradiť cumlík iným spôsobom starostlivosti (nosením, hojdaním, zmenou dennej rutiny). Spolu so zvýšením tvorby mlieka a zintezívnením fyzického kontaktu bude čoraz jednoduchšie tieto situácie zvládať bez cumlíka a časom budete môcť pridať aj ďalšie situácie, v ktorých si teraz vôbec neviete predstaviť starostlivosť o bábätko bez cumlíka. Odstránenie používania cumlíka je kľúčom k tomu, aby sa začala situácia zlepšovať.

Prečítajte si aj tieto odpovede z poradne dojčenia s podrobnými tipmi ako nahradiť používanie cumlíka a vysvetleniami prečo je dôležité toto postupne zmeniť:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2677

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5557



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Striedanie prsníka a cumlíka pri dojčení