Dojčenie aj po roku

Zuzana    09.03.2018, 21:36

Dcérka má 1 rok a je plne dojčena.Pediatricka doktorka na poradni sa vyjadrila,že ona už dojčenie pre dcérku urcite neodporúča,že mlieko už je "prezrete",že už nemá žiadny význam ani žiadne látky pre dcerku,že to už používa iba na túlenie.inac pre ňu nemá už žiadnu hodnotu.chcem sa spýtať čo si o tomto myslite,ďakujem za odpoveď

Milá Zuzana,

dojčenie po roku nie je zbytočné, Svetová zdravotnícka organizácia hovorí o pokračovaní dojčenia do veku 2 rokov a potom pokračovaní dojčenia ďalej. Čím dlhšie je dieťa dojčené, tým lepšie pre jeho zdravie ako aj pre zdravie ženy, ktorá ho dojčí. Materské mlieko počas celej doby dojčenia obsahuje bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerály, imunitné látky a faktory a stovky ďalších jedinečných látok, ktoré sa nenachádzajú nikde inde, vrátane živých buniek ako sú biele krvinky či kmeňové bunky. Každá jedna kvapka materského mlieka je z výživového i imunologického hľadiska vzácny poklad.

Ohľadne materského mlieka neexistuje koncept toho, že malo byť „prezreté“. V dnešnej dobe existujú stovky štúdií jednoznačne upozorňujúcich na riziká predčasného odstavenia, a to z rôznych uhlov pohľadu – či už z pohľadu imunity dieťaťa, ale aj z pohľadu prevencie rôznych ochorení dieťaťa a aj dojčiacej matky a tiež z pohľadu rizík z hľadiska vplyvu predčasného odstavenia na vzťahovú väzbu.
Navyše, dojčenie je fyziologická norma. Ak by dojčenie nemalo po roku zmysel, bolo by skutočne náročné vysvetliť, prečo matkino telo investuje energiu do toho, aby dojčenie mohlo pokračovať ďalšie roky až do prirodzeného odstavenia dieťaťa. A prečo by deti potrebovali dojčenie 3 – 5 rokov, ak by im stačil rok dojčenia. Prečítajte si napríklad tento náš článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie-sa-u-nas-nepovazuje-za-normalne/

Ako by sa dalo vysvetliť to, čo o dojčení vieme, že:

  • nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie?
  • Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že dojčenie hrá zásadnú a podceňovanú úlohu pri liečbe a prevencii detských ochorení. Ak by dojčenie po roku nemalo zmysel, prečo by WHO dodávalo, že „už malý nárast v počte dlhodobo dojčených detí by dokázal zabrániť 10 % všetkých úmrtí detí do 5 rokov.“ (a slovo „všetkých“ znamená, že sa to netýka len rozvojových krajín, ale aj Slovenska).
  • podiel niektorých imunitných látok a faktorov v materskom mlieku sa práve po roku života dieťaťa ešte zvyšuje? Zabudlo snáď matkino telo, že po roku už je dojčenie zbytočné? Alebo práve naopak počíta s tým, že po roku dieťa potrebuje omnoho viac ochrany, pretože začne byť schopné samo sa pohybovať a vyhľadávať rôzne predmety, ktoré môžu byť špinavé a trávi omnoho viac času s inými deťmi, z ktorých mnohé sú choré?
  • jedným z množstva príkladov je lyzozým – enzým, ktorý pri kontakte s baktériami rozožiera ich bunkové steny a tak zabraňuje mnohým infekciám ešte pred tým, než by človeka napadli. Vedeli ste, že množstvo lyzozýmu v materskom mlieku je v druhom roku života dvojnásobne vyššie, než  v prvom roku? Načo tam teda je, ak po roku je dojčenie už z imunitného hľadiska zbytočné?
  • vývoj imunitného systému sa deje z veľkej časti od narodenia do školského veku dieťaťa, teda znova – v čase, kedy majú byť deti dojčené. Náhoda?
  • ak je dojčenie po roku zbytočné, prečo majú potom deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, vyššie riziko vzniku ekzémov?
  • materské mlieko naďalej obsahuje 1200 látok, ktoré sa nikde inde nenachádzajú a z ktorých mnohé sú dôležité práve pre imunitu bábätka, ako napríklad protizápalové látky, látky vystieľajúce sliznice, zlepšujúce slizničnú imunitu, protilátky, probiotiká a iné živé bunky, napríklad biele krvinky, ktoré dieťaťu pomáhajú počas celej doby dojčenia bojovať s infekciami
  • prečo materské mlieko aj po roku obsahuje v jednej lyžičke 10 000 rozmanitých živých buniek, medzi nimi aj bielych krviniek? Biele krvinky pohlcujú baktérie, a tým dieťatko v každom veku pomáhajú brániť sa ochoreniam. 
  • satie na prsníku pomáha formovať zubné oblúky do písmena U a to vplýva na postavenie zubov, ich kazivosť v neskoršom veku, na veľkosť nosových štrbín, postavenie hltana, Eustachovej trubice. Tento vývoj tvárovej časti hlavy sa udeje z 90 % do 4 roku života. Teda do času, kedy sú ešte deti prirodzene dojčené. Náhoda?
  • ak je dojčenie po roku zbytočné, prečo materské mlieko dieťaťu obzvlášť po prvom roku života poskytuje bielkoviny, tuky a vitamíny, pokrýva potrebu vápnika, vitamínu A, B12, C, kyseliny listovej? Prečo by materské mlieko matiek, ktoré dojčia viac ako 1 rok malo významne zvýšený obsah tuku a energie v porovnaní s matkami, ktoré dojčili kratšie? Počas dlhodobého dojčenia môže zvýšený kalorický príjem z tuku v materskom mlieku významne prispievať k výžive dieťaťa.
  • nedojčené deti alebo deti, ktorých dojčenie bolo ukončení príliš skoro, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu.

Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky

Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Dojčenie je vzťah

Dojčenie poskytuje chvíle blízkosti dieťaťa s matkou, ktoré pomáhajú upevňovať ich vzájomný vzťah. Pri každom udretom kolienku dojčenie utíši rozbúchané srdiečko, zrýchlené dýchanie, zníži prežívanie bolesti a stresu. Matka znamená pre malé dieťa prístav istoty a upokojenia a vďaka tejto istote má čas objavovať vlastné riešenia svojich problémov a časom nájsť sebaistotu a nezávislosť, vďaka ktorej neskôr dokážu riešiť svoje problémy bez pomoci a vtedy sa dieťa odstaví. Nemá zmysel podporiť trvanie dojčenia až do toho času, kým dieťa nie je samo pripravené poradiť si s rôznymi situáciami?

A mnohé z týchto situácií v konečnom dôsledku súvisia aj s chorobami dieťaťa. Prečítajte si napríklad tento príbeh 2,5-ročného dievčatka, ktorému práve dojčenie pomohlo významne uľahčiť situáciu so zápalom okostice a neznesiteľné bolesti:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/zapal-okostice/

Predstavte si, ako by ste sa na mieste matky tohto dievčatka starali o takto choré dieťa bez dojčenia. Len preto, lebo už je „zbytočné“.

A nakoniec tento príbeh 7,5-ročného chlapčeka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/sila-MM/

ktorý mal po leukémii zničený imunitný systém a jeho matka, ktorá dojčila v tom čase mladšieho synčeka, prišla s nápadom skúsiť mu pomôcť dojčením. A píše: „Peťko má 7,5 roka. Je teraz na požiadanie dojčený vyše dvoch mesiacov, neberie žiadne lieky na podporu imunity a je to od toho desivého momentu s názvom – leukémia – prvý krát, kedy za celý čas tohto dojčenia nebol ani raz chorý, a to aj napriek tomu, že najstaršia dcéra bola prechladnutá. „Normálne by už bol chorý a mal minimálne 2x antibiotiká,“ hovorí mamička Veronika.“

Dojčenie nie je zbytočné. Nenechajte sa od dojčenia odradiť. Raz budete hrdá na to, čo ste dokázali.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie aj po roku