Nepříjemný pocit při kojení

Jana    12.03.2018, 11:25

Dobry den. Kojim dvě dcery 24m a 2m. Problém mám se starší dcerou. Během druhého těhotenství došlo ke ztrátě mléka a kojit jsme přestaly. Me se ulevilo, protože kojeni, nebo spíš jen sani, bylo hodně nepříjemné až bolestivé. Po narození druhé dcery se první začala znovu kojit ( mezitím měla misto prsu obcas dudlik a flasku). Teď mám problém, ze je mi kojeni neuvěřitelně nepříjemné a jakoby me dráždí sexuálně a zároveň to musím logicky potlačovat a celkově je to na psychiku a fyzicky náročné a jsem na dceru až agresivní. Každé kojeni probrecim. Jsem z toho nešťastná, chtěla jsem ji kojit dal, dokud bude sama chtít. U mladší dcery se mi tyto pocity vubec nedeji. Děkuji moc za odpověď. Pěkný den.

Milá Jano,

podobné pocity má mnoho žien dojčiacich tandemovo maličké bábätko a staršie dieťa. Okrem toho častejšie o týchto pocitoch hovoria mamičky detí, medzi ktorými je malý časový rozstup, je možné, že časť týchto pocitov pramení aj zo samotného faktu, že matka dvoch malých detí, medzi ktorými je taký malý vekový rozdiel, je veľmi vyťažená a prepracovaná.

Aj mamičky dvoch malých detí, pri ktorých staršie dieťa nie je dojčené, hovoria o nepríjemných pocitoch v súvislosti so starostlivosťou o staršie dieťa, ako keby očakávali, že bude potrebovať omnoho menej pozornosti, ako nové bábätko. Intenzívna starostlivosť o dve deti je náročná. A dojčenie je forma starostlivosti o deti. A samotné dojčenie dvoch rôzne starých detí mnohé mamičky vnímajú rozporuplne. Často hovoria o tom, že staršie dieťa „inak saje“, že im prekáža, ak sa dieťa dojčí dlho alebo často. Často sú schopné pokračovať v dojčení len po tom, čo nastavia nejaké pravidlá pre dojčenie, ktoré sú schopné zvládať.

Táto situácia nemá univerzálne riešenie. Mnohým mamičkám výrazne pomôže mať možnosť ventilovať tieto pocity, otvorene hovoriť o tom, čo im prekáža a nepáči sa im. Niekedy ide o obdobia, v ktorých je situácia horšia a práve vtedy môže pomôcť mať možnosť o svojich pocitoch hovoriť. Odporúčame vám preto navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej by ste mali možnosť porozprávať sa o tejto situácii s inými mamičkami a nájsť podporu, povzbudenie, pochopenie a tiež praktické tipy.

Prečítajte si tiež tieto skúsenosti mamičiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/tandemove-dojcenie-25/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepříjemný pocit při kojení