Nepokojný spánok

Lívia    19.03.2018, 09:58

Dobry den, mam 19 mesacneho synceka a stale ho kojim. Vobec to nevyzra, ze by sa chystal odstavit, skor mam pocit, ze si pyta prsnik castejsie, ako ked bol babatko, no uz vela mlieka nepije (aspon ja to necitim). Skor ma asi pouziva ako cumlik :). To mi neprekaza. Neprijemne vsak je, ze v poslednych mesiacoch (zacalo to od cca 7 mesiaca, najviac od 12 mesiaca a zhorsuje sa to) sa syn velmi casto budi a jedine, co ho uspi je prsnik. Poobede i vecer zaspava na prsniku. Vecer s nim musim travit niekedy viac ako hodinu, nez zaspi, pricom strieda prsniky. Som z toho unavena. Uvitam akukolvek radu. Dakujem

Milá Lívia,

obdobie, v ktorom sa nachádzate, patrí z hľadiska starostlivosti o bábätko medzi najnáročnejšie. Už ste urobili veľmi veľa a neviete si predstaviť, ako to celé bude vyzerať ďalej. Píšete, že sa cítite unavená. Niet divu. Ako väčšina činností, ktorú človek robí už dlho, neprináša dojčenie len úžasné chvíle. Omnoho častejšie prináša aj neustále sa opakujúce úkony, ktoré už svoje čaro stratili. Nie vždy prináša len radosť a nadšenie. Niekedy si človek nie je istý, či ešte dojčiť má, a predstavuje si, o čo lepšie by to bolo, ak by nedojčil. Okolie matku vo vašej situácii navyše nedokáže podporiť svojou skúsenosťou s dlhodobo dojčenými deťmi. Práve naopak, okolie typicky matku v tejto situácii zneistí poznámkami o tom, ako by sa 1,5-ročné dieťa malo už predsa dojčiť menej a nie viac, ako keď bolo novorodencom a poukazovaním na to, že častosť prebudení v noci sa stále len zhoršuje a že to nie je v poriadku.

Ak by ste však žili v spoločnosti, ktorá skutočne považuje dojčenie za dôležité a má skúsenosti s dojčením starších detí, dostali by ste úplne iný typ podpory. Prečítajte si napríklad rozprávanie matky o odlišnom prístupe k dojčeniu v jej rodnej Kanade a v Mongolsku, ktoré je známe podporou dojčenia v spoločnosti. Keby ženu okolie za dojčenie oslavovalo, keby jej každý deň ráno napríklad partner povedal: "Úžasné, že si v noci kojila, ja ťa tak obdivujem, teraz si si ja nášho syna zoberiem a pohrám sa s ním a ty si chod dať sprchu, čítaj si a daj si kávu," tak by sa cítila úplne inak, ako keď jej všetci hovoria, že "už ho dávno mala odstaviť a že ako si to zariadila, tak to teraz má, a nech sa nesťažuje...".

V ženách často vrie zlosť voči dieťaťu práve v konečnom dôsledku preto, že majú pocit, že nenapĺňajú očakávania okolia o tom, aké by ich dieťa malo byť. A skĺznu do toho pocitu, ktorý im vnucujú aj ostatní - že dojčenie tomu dieťaťu už nič nedáva, že sa len tak hrá, že len manipuluje, že už je matka „len cumlíkom“ (mimochodom cumlík je náhradou prsníka, nie naopak). Ľudia nie sú zvyknutí na dojčené deti a na to, ako sa správajú a aké majú potreby.

Ak má žena nepríjemné pocity, tak často skočí k rovnakému záveru, ako keď ženu dojčenie napríklad bolí v začiatkoch - prestať dojčiť. Málokto sa spýta:
"Čo by mi pomohlo v iných oblastiach života, aby mi dojčenie bolo príjemnejšie?" 
"Prečo sa takto cítim?"
"Čo presne mi vadí?"

Problém je, že v spoločnosti sa dojčenie prezentuje ako nejaké bremeno a pre ženy je to stále ťažšie so stúpajúcim vekom dieťaťa znášať. Dojčenie je v tomto veku dôležité - je dôležité pre zdravie vášho synčeka, je dôležité pre vaše zdravie a je dôležité pre všetky jeho psychické aspekty, ktoré sa v tomto období začínajú vynárať a pomáhajú dieťaťu tak, ako mu nepomôže nič iné. A aj toto je jeden z dôvodov, pre ktoré matky detí vo veku vášho dieťatka, typicky popisujú, že sa dojčia cez deň často, častejšie, než keď boli novorodencami. Toto tak nebude večne, raz sa to zmení. A vy pre to, aby sa to zmenilo, nemusíte nič urobiť. Jediné, čo vaše dieťa teraz potrebuje, je poskytovanie tejto podpory naďalej. A vy potrebujete podporu a povzbudenie, aby ste dokázali v tomto pokračovať. Preto vám odporúčame začať sa stretávať s inými matkami starších detí na podporných skupinách dojčiacich matiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine získate potrebnú podporu v pokračovaní v dojčení. Stretnú sa tu mamičky s dlhodobo dojčenými deťmi a vzájomne získajú predstavu, ako vyzerá pokračovanie v dojčení – ako často a v akých situáciách sa takéto deti dojčia, čo je niečo, čo bežne človek okolo seba nemá možnosť vidieť. A porozprávate sa aj o starostlivosti o bábätko cez noc. Pretože, to, čo píšete, je úplne typické. Bábätká sa typicky po šiestom mesiaci začnú budiť častejšie. A dôvodom nie je dojčenie. Dojčenie vám to celé pomôže len jednoduchšie zvládnuť, pretože pri dojčení môžete spať. Prečítajte si tento náš podrobný článok s vysvetleniami, prečo sa deti začnú po cca. 6 mesiaci častejšie budiť, ako to bude pokračovať a najmä – v článku nájdete praktické tipy, ako si nočnú starostlivosť o dieťa uľahčiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

A prečítajte si aj túto odpoveď z poradne dojčenia, ktorá detailne hovorí o situácii s dlhým večerným uspávaním a ponúka tipy, ako toto zlepšiť:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5211



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepokojný spánok