Velmi časté kojení 3letého dítěte

Martina    12.04.2018, 08:10

Dobrý den, mám syna 3 roky a 3 měsíce. Vyžaduje kojení velmi často a dlouho. Večer i odpoledne před spaním, po probuzení, během spaní. Přes den když se stydí, nudí, když na sebe chce upozornit (např. Když telefonuju nebo mluvím s někým) nebo jen tak... Snažím se s ním domluvit, ale nejde to. Ráda bych kojení omezila, ale nevím jak. Doufala jsem v samoodstav, ale přijde mi divné, že v tomhle věku stále potřebuje prso tak často. Díky za vás názor.

Milá Martina,

dojčenie v našej spoločnosti vymizlo. Týka sa len malých bábätiek a výnimočne detí, ktoré majú 1 – 2 roky. 3-ročné dojčené deti sú v našich končinách skutočne raritou. Napriek tomu, že vďaka aktivitám nášho občianskeho združenia postupne počet dlhodobo dojčených detí pribúda, matky, ktoré dojčia deti vo veku vášho synčeka, nemajú možnosť porovnávať správanie svojho dieťaťa s inými deťmi, nemajú možnosť vidieť iné staršie dojčené deti bežne okolo seba. Ak sú aj staršie deti v tomto veku dojčené, často sa to deje tajne, nie bežne na verejnosti. Toto spolu s tlakom spoločnosti, ktorá dojčenie starších detí nepovažuje za normálne, vytvára dojem, že vaše dieťa sa nespráva normálne. Nie je to tak. Takto môže vyzerať dojčenie staršieho dieťaťa a dokonca takto bežne dojčenie staršieho dieťaťa vyzerá. Navyše deti majú počas dojčenia rôzne fázy, v ktorých sa niekedy aj v tomto veku chcú a potrebujú dojčiť častejšie než, keď boli novorodenci. Toto všetko je úplne normálne a aj vaše dieťatko sa správa normálne. A dokonca sa môže takto dieťa správať aj v akejsi poslednej „vlne“ častého dojčenia pred samotným odstavením, takže sa vám môže stať, že časom sa synček bude dojčiť menej a potom sa dojčenie znova zintenzívni pred odstavením.

Toto neznamená, že váš synček nie je v procese prirodzeného odstavenia. Celkom iste je a celkom iste speje k odstaveniu, ktoré nastane už čoskoro, štatisticky sa deti dojčia približne okolo 4 roky.

Mnohé z pocitov, ktoré prežívate, súvisia s neistotou, či je toto v poriadku a či by ste nemali nejako zasiahnuť. Aj preto vám odporúčame začať sa stretávať s inými dojčiacimi matkami na podporných skupinách dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Okrem toho, že je pravdepodobné, že v skupine stretnete aj iné ženy dojčiace staršie deti a navzájom sa podporíte, získate na skupine aj vysvetlenia priamo od poradkyne pri dojčení, ktorá skupinu vedie. Budete sa cítiť lepšie už len pri vedomí, že toto neprežívate sama. Pretože napriek tomu, že toto správanie synčeka je normálne, súčasne je normálne, ak sa vy cítite vyčerpaná, frustrovaná a mnohé ženy v tomto čase majú pocit, že náročná starostlivosť o dieťa snáď nikdy neskončí. Už investovali veľmi veľa, už dlhodobo sa o dieťa starajú veľmi intenzívne a stále „sa to nelepší“. Toto samo o sebe často vyvoláva predstavy, že niečo treba urobiť a tieto predstavy veľmi často intenzívne živí okolie dojčiacej matky. Pretože vaše okolie nemá skúsenosti s dojčenými deťmi a už vôbec nie s dlhodobo dojčenými deťmi. Ak by ste od okolia zažívali uistenie a podporu, že to je normálne, že vaše dieťatko vás potrebuje takto intenzívne, že je normálne, že sa dojčí, keď sa nudí, keď sa udrie, keď rieši náročnú sociálnu situáciu, keď sa zľakne, keď mu niekto vezme hračku, že všetky deti sa typicky dojčia, keď matka zdvihne telefón, cítili by ste sa inak. Je to podobné koncu tehotenstva. Aj ku koncu tehotenstva majú mnohé ženy pocit, že už majú tehotenstva plné zuby. Majú veľké brucho, nemôžu sa dobre vyspať, nevedia si zaviazať šnúrky. Okolie vie, že je dôležité donosiť bábätko až do termínu pôrodu a vedia, že potom to skončí. Nikto vás nebude nahovárať na predčasný pôrod, hoci v dnešnej dobe by to pravdepodobne dopadlo dobre. Napriek tomu na predčasné odstavenie okolie matku nahovára úplne bežne. Dojčenie je však ešte stále dôležité a to nielen pre psychiku dieťaťa a pre váš vzájomný vzťah. Ešte stále dojčením rozvíjate mozog, správnym spôsobom formujete postavenie zubov dieťaťa, ešte stále mu každou dávkou materského mlieka pomáhate vystielať sliznice tráviacej sústavy, dávate mu probiotiká, kmeňové bunky, ktoré budú jeho tkanivá opravovať ešte v starobe, ešte stále materské mlieko predstavuje hodnotný doplnok výživy.

Vydržte ešte. Váš synček vás takto intenzívne bude potrebovať už len zopár mesiacov a to, čo teraz investujete, sa vám niekoľkonásobne vráti, keď bude starší. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Velmi časté kojení 3letého dítěte