Kouření a kojení

Petra T    26.04.2018, 09:37

Dobrý debln, touto cestou se na Váš obracím o radu. Jsem bývalá kuračka. V těhotenství jsem přestala kouřit. Nechtěla jsem ani znovu začít,nicméně osobní problémy vzaly.za své a bohužel jsem teď do toho znovu spadla. Dceři je sedm měsíců. Do pátého měsíce jsem ji kojila výlučně. Nyní kojim večer,v noci a nad ránem,jinak už přes dne papa pevnou stravu. Vykourim 2 cigarety ráno či brzy dopoledne. Stále si to vyčítán,ale moje vůle... snažím se přestat. Chtěla jsem se touto cestou zeptat,jestli tímto své dceři ubližuji. Jaké látky a kolik se může v MM nacházet,jak to.může mou dceru ovlivnit. Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Petra T.

Milá Petro,

fajčenie nie je riešením problémov a vzhľadom na riziká, ktoré prináša, vám odporúčame pokúsiť sa vyhľadať pomoc, aby ste dokázali prestať, zvlášť, ak sa vám doteraz darilo nefajčiť. Nestačí len vaša vôľa, potrebujete skutočne odbornú pomoc. Dlhú dobu ste zvládli nefajčiť, zvládnete to znova, s dobrou pomocou to pôjde, nevzdávajte to! Ale ak už fajčíte a momentálne nie je možné prestať fajčiť alebo znížiť počet cigariet, neuvažujte o skončení dojčenia - práve naopak, pomôžte svojmu dieťatku a jeho zdraviu tým, že ho budete dojčiť. Nečasujte cigarety podľa dojčenia, dojčite svoje dieťatko podľa jeho potreby. Zvlášť teraz vaše dieťatko potrebuje dojčenie vždy, keď si ho zapýta, aby ste mu pomohli zmierniť bolesť a nepohodlie počas choroby a súčasne získava s každou dávkou materského mlieka pomoc pri svojej chorobe v podobe imunitných faktorov. Nemá zmysel časovať dojčenie podľa doby fajčenia. Dojčenie totiž dokáže eliminovať niektoré negatívne dôsledky fajčenia a dojčené deti, ktorých matky fajčia, sú štatisticky zdravšie ako nedojčené deti, ktorých matky fajčia. Takže pokračujte v dojčení. Dojčenie bude dieťaťu okrem mlieka poskytovať aj mnohé imunitné látky a protilátky, vďaka čomu bude podporovať jeho zdravie, obzvlášť čo sa týka horných dýchacích ciest, ktoré fajčenie zaťažuje. Materské mlieko vystiela nielen sliznice čreva, čím podporuje imunitu bábätka, ale aj sliznice horných dýchacích ciest, a to je v prípade, že dojčíte a neviete prestať fajčiť dôležitá ochrana pre vaše bábätko, ktorú umelé mlieko okrem mnohých iných vecí neposkytuje. 

Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4818



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kouření a kojení