Prečo nechce jesť ?

Martina    05.11.2012, 23:34

Dobrý deň,obraciam sa na Vás s takýmto problémom.Moja dcérka bude mať 2 roky, je dojčená na požiadanie od narodenia, nikdy nemala ani cumlík ani fľašu. Stále pekne jedla normálne jedlo, popritom sa dojčila. V posledných dňoch, možno týždeň, odmieta stravu. To, čo predtým normálne zjedla bez reptania, teraz nechce, či je to jogurt ráno, alebo polievka a druhé na obed, alebo večera. Zje nasilu málo. Potom samozrejme chce mliečko a už ma ťahá za ruku.Začala som jej vravieť, že mama nemá mliečko, najprv musí spapať normálne jedlo. No a samozrejme spustí plač a ja povolím, pretože sa nemôžem pozerať, ako plače. Neviem, ako to mám riešiť, netuším, prečo nechce jesť. Snažím sa, ponúkam a vymýšľa. Samozrejme okolie mi tvrdí, že ju mám prestať dojčiť, že je veľká a mlieko už nie je také dobré ako keď bola malá. Ja ale viem, že toto nie je pravda.Dcérka zatiaľ nikdy nebola chorá,okrem nejakej nádchy. A ďalej ma veľmi trápi to, že nevie bezomňa zaspať, pretože potrebuje na to mliečko.Spí raz denne na obed, ale čo bude, keď pôjde o rok do škôlky? Už teraz sa toho bojím,ako to zvládne bez mliečka, pretože absolútne nemám pocit, že by dojčenia ubúdalo, práve naopak, ono sa to tak stupňuje, že neviem, čo mám robiť. Keby jedla normálnu stravu, tak je to ok.Poradte mi, ako postupovať, či ju nechať dlhšie hladnú, nech pocíti sama hlad,a trvať na tom, že jej nedám to mliečko, alebo ako.... Ďakujem krásne.

Milá Martina,

z vašej otázky sa nedá usudzovať, prečo vaša dcérka nechce jesť. Ale niekedy deti môžu mať takéto obdobia a dojčenie môže byť pre ne nesmierne dôležité nielen na to, aby pomáhalo pri ich výžive, ale zároveň môže napĺňať rozmanité psychologické a citové potreby, ktoré deti tohto veku majú a ktoré odznejú, keď budú naplnené.

Nenechávajte dcérku hladnú, naopak, to, že nebude zúfalo hladná, je omnoho vhodnejšia situácia na kŕmenie.

Pre dieťa vo veku vašej dcérky je normálne zaspávať na prsníku či už cez deň alebo v noci. Neobávajte sa ohľadne škôlky dopredu. Dvojročné dieťa a trojročné dieťa je veľký rozdiel, za rok sa veľa zmení, aj keď sa to teraz tak nezdá. Nezaťažujte sa týmto už teraz, riešenie príde časom.

Prečítajte si naše predchádzajúce odpovede na rovnaké otázky od iných mamičiek:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=467

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=340

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prečo nechce jesť ?