Yersiniová infekcia a dojčenie

Michaela    04.08.2019, 14:04

Mám takmer 24-mesačného syna. Dojčí sa pomerne často, hlavne počas spánku poobedňajšieho aj nočného. Pre bolesť kĺbov na rukách som navštívila reumatológa, kde mi bola z krvi zistená prekonaná yersiniová infekcia a stále v krvi pozitívna Yersinia enterocolica a Yersinia pseudotuberculosis. Je nutné 20-dňové ATB-preliečenie liekom Doxybene 2x100mg/deň. Keďže dojčím, lekárka navrhla odložiť liečbu o 3 mesiace, kým "poriešime" odstavenie syna od dojčenia. Naozaj si nedokážem predstaviť takto syna odstaviť, bolo by to stresujúce nielen preňho, ale aj pre mňa. Môžete mi prosím poradiť, ako ďalej? ĎAKUJEM

Milá Michaela,

z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste svoje dieťatko museli odstaviť alebo kvôli dojčeniu odkladať potrebnú liečbu a riskovať svoje zdravie. Pri užívaní tohto lieku platí, že do materského mlieka prechádza v stopových, zanedbateľných množstvách a preto je pre dieťa bezpečnejšie pokračovať v dojčení a je jedno, či pôjde o týždeň liečby, alebo o dlhodobú liečbu. Mnohé ženy sa v tejto situácii nesprávne dozvedia, že nemajú dojčiť najmä preto, že 2-ročné dieťa sa v našej spoločnosti považuje už za príliš veľké na dojčenie a preto nie je ochota hľadať riešenia, popri ktorých by dojčenie mohlo pokračovať. Pre 2-ročné dieťa je však dojčenie stále nesmierne dôležité. Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1194

a aj tento odkaz:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=693



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Yersiniová infekcia a dojčenie