Vracanie

Mary    28.12.2012, 21:36

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu. Mame 6 tyzdnove dieta, ktore iba dojcim MM. V 4 tyzdni zacala vracat jednorazovo ihned po najedeni cele mnozstvo, co prave zjedla. Opakovalo sa to 2 krat v priebehu 24 hod. Na dalsi den opat, medzitym nezvracala vobec. Navstivili sme lekara, absolvovali sme usg, aby sa vylucila pylorostenoza. Zaver: pylorus zuzeny na 7mm, norma do 10 mm, pritomny mierny GER. Zacala som teda babo dojcit v zvislej polohe, ukladam ho do vyvysenej polohy, dojcim 15 min, s tym ze minimalny odstup medzi jedlami je 1 hod., maximalny 3 hod.Snazim sa dojcit na poziadanie. V noci ho budim, Najskor som si myslela, ze mam malo mlieka, lebo sa mi znizila tvorba a babo sa pri prisavani hnevalo, odtahovalo sa od prsnika a kopalo, plakalo. Potom som zistila, ze to ho pali zaha. Riesila som to kupou cumlika. Ako som zacala dodrziavat spominane opatrenia, prestalo vracanie. V domneni, ze mam malo mlieka, som zacala uzivat senovku v tabletach, davam si jednu denne, bojim sa, ze budem mat malo mlieka. Vsimla som si, ze babo cuka pri dojceni. Opat nam zacalo zvracat napriek opatreniam. Stolica a mocenie bez problemov, nema zvysenu teplotu. Dojcim vzdy z jedneho prsnika, pretoze po jedle nechavam dieta 30 min. nehybne lezat pri mne, ani ho nedavam odgrgnut na rameno, dojcim iba z jedneho prsnika. Pokial s nim nemanipulujem, odgrckava minimalne. Chcem sa teda spytat, ci je to sposobene prejedanim sa alebo je pricina niekde inde, ako mam postupovat? Dakujem za pomoc. S pozdravom Mary

Milá Mary,

ak ste vylúčili pylorostenozu, tak potom, ak bábätko grcká tak, ako popisujete a zároveň dobre priberá a dobre sa dojčí, tak potom nemusíte mať oň obavy. Grckanie odznie samo od seba. Samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že vás to pravdepodobne znepokojuje. Prejde to postupne samo od seba s tým, ako bude vaše dieťatko rásť. Netreba robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením.

Bolo by dobré skontrolovať dojčenie vzhľadom na vaše obavy o to, či je tvorba mlieka dostatočná, čo sa dá posúdiť na základe pozorovania dojčenia, a cez email toto nie je možné.

Skúste vylúčiť používanie cumlíka - môže odďaľovať signály dieťatka na dojčenie, môže tým postupne pomaly viesť k zníženiu tvorby mlieka, zhoršeniu prisatia, a navyše nie je riešením vo vašej situácii.

Prečítajte si aj naše predchádzajúce odpovede na podobné otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=199

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=687



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok