Môžem sa vrátiť k dojčeniu(okrem noci)?

Katarína    09.12.2019, 21:10

Pekný deň prajem. Syn má 11 mesiacov (bude mať 12).do nedávna sme sa príkladne a bezproblémovo dojčili, no s jeho rastúcimi zubami som utrpela ranu na bradavke, ktorá sa mi nechcela mesiac zahojit. Bola to strašná bolesť pri každom kojení a už som to nezvládla... a malý bol tiež nervózny. Nie som z toho nadšená.. Chýba mi dojčenie, preplakala som už pár nocí...aj keď! Syn sa budieval aj 12 x za noc. Išla som na rezervu už mesiace, melem z posledného. Partner sa snažil pomôcť a ráno ma nechal sem tam vyspať, no ten spánok sa nedal dohnať. Plus som pri pôrode skončila na transfuzii a mala hemoglobin 50, aj keď už je 120 cítim sa naozaj vyčerpaná. Je možné sa vrátiť k dojčeniu s tým, že nebudem dojčiť v noci? Priateľ teraz spí so synom a syn sa budí menej ako keď s ním spím ja.. No nebude vždy možné kvôli jeho práci aby s ním spal každú noc. Obávam sa ako by som to riešila. Ďakujem vopred za pomoc. Katka

Milá Katka,

v tejto situácii je možné urobiť kroky pre to, aby sa dalo vrátiť k dojčeniu a stojí za to ich urobiť, pretože dojčenie je kľúčové pre správny vývoj dieťatka a aj pre vaše zdravie. V budúcnosti vám môže dojčenie pomôcť aj v situáciách, v ktorých by ste ťažko hľadali iné riešenie, napríklad počas chorôb, rastu zúbkov. Prečítajte si napríklad tento príbeh a predstavte si, ako by ho dieťatko aj jeho matka zvládali bez dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/zapal-okostice/

Bolesť bradaviek dokáže byť strašná a bez správnej pomoci môže byť dôvodom odstavenia. A rovnako starostlivosť o ročné dieťatko dokáže byť veľmi náročná. Existujú kroky, ako toto zlepšiť. Časté nočné dojčenie niekedy súvisí aj so znížením tvorby mlieka a na túto príčinu poukazuje pravdepodobne aj fakt, že ste utŕžili nehojacu sa ranu na bradavke. Takéto rany nevznikajú kvôli tomu, že dieťatko má zúbky. Zdravé tkanivo bradavky vydrží veľmi veľa. Omnoho pravdepodobnejšie je, že bábätko sa neprisávalo správne, čo spôsobuje poškodenie tkaniva bradavky a toto sa ešte zhoršuje znížením tvorby mlieka, ktoré je často spôsobené nesprávnym prisatím. Aj kvôli tejto možnosti, aj preto, že ste prestali dojčiť a chceli by ste sa k dojčeniu vrátiť, má zmysel v tejto situácii zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Môžete urobiť kroky pre návrat k dojčeniu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4928

a oplatí sa skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

preto, aby ste mohli spoločne riešiť to, ako sa bude situácia vyvíjať. Neostávajte s problémami s dojčením osamote. Ak sa bábätko dojčí v noci často, existujú tipy a skúsenosti, ktoré by vám mohli pomôcť. Poradkyňa pri dojčení vám poskytne potrebnú psychickú oporu, povzbudenie a odporúčania vychádzajúce zo skúseností s inými matkami a z vedeckých vysvetlení o spánku bábätiek. Niektoré z nich si môžete prečítať aj v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

ale niet nad osobný rozhovor s poradkyňou pri dojčení o vašej konkrétnej situácii, obavách a skúsenostiach. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môžem sa vrátiť k dojčeniu(okrem noci)?