Celé noci u prsa

Klára    18.01.2013, 09:29

Dobrý den, naše čtyřměsíční dcerka je v posledních 2-3 týdnech téměř celé noci přisátá, když ji po delším čase (třeba hodině), kdy je v polospánku a už nesaje zkusím prso vyndat z pusinky, začne opět rychle dudlat, nepustí :) Když potřebuju odejít třeba na wc a odpojím, většinou se rozpláče, méně často se zavrtí a usne. Dříve spala výborně, budila se po 2-5 hodinách, napila se, opět usla, ale byla takto napojená častěji ve dne. Je výlučně kojená, přibírá velmi dobře. Můžu nějak docílit jejího (a tím i mého) lepšího spánku?

Milá Klára,

niet pochýb, že je to vyčerpávajúce, ale každé bábätko začne postupne samo od seba spať celú noc, netreba na to nič špeciálne podniknúť. V tomto veku mu treba poskytnúť istotu, že mu niekto v noci pomôže naspať zaspať a že sa môže v noci cítiť bezpečne.

Okrem toho to, čo potrebujete nájsť, je praktické riešenie toho, aby ste dokázali spoločne čo najkvalitnejšie spať, neexistuje univerzálne správna odpoveď na to, ako by ste spolu s bábätkom mali spať, ale mnohé mamičky zisťujú, že sú menej unavené, ak:

- sa prestanú zamýšľať nad tým, koľkokrát a prečo sa bábätko budí a jednoducho to akceptujú

- prestanú počúvať rady o tom, že by bábätko už malo spať celú noc (nemalo sa v noci dojčiť, lebo už nemôže byť hladné, malo byť bez dojčenia vydržať celú noc a pod.)

- spia s bábätkom v posteli, tak že sa ho nesnažia preložiť naspäť do postieľky

- keď sa bábätko prebudí, najskôr myslia na svoj chrbát a uložia sa tak, aby to v prvom rade bolo pohodlné pre ne (niekedy je veľmi málo pohodlné dojčiť tak, že bábätko je vedľa vašej postele v postieľke, aj keď je postieľka bez bočnice, lebo nie je takto jednoduché nájsť dobrú polohu pre váš chrbát - s bábätkom vo vašej posteli je to omnoho pohodlnejšie)

- ak to potrebujete, nájdite si nejakú podložku (vankúš, perinu), ktorú si dáte za chrbát

- skúste si v noci nájsť počas spania a dojčenia maximum pohodlia pre vás

- hľadajte riešenia, ktoré by vám vyhovovali už cez deň, nie v noci, keď na to nemáte energiu

- nie je jednoduchý spôsob, ako presvedčiť takéto dieťatko na predĺženie intervalov, ony sa postupne predĺžia samy, ale nebude to hneď.  Ak by ste to nevyhnutne potrebovali, urobte potrebné zmeny v nočnom dojčení

- tieto zmeny musia byť individuálne a pochádzať z poznania vašej dcérky. Niekedy mamičkám napríklad pomôže, keď si dieťatko skoro ráno po nadojčení zoberie otecko a umožní mamičke, aby sa ešte nejakú chvíľu vyspala, než odíde do práce. Potrebujete odpočinok a existujú mnohé tvorivé riešenia, aby ste sa vyspali.

To, že bábätku dáte v noci na prsník, je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako ho naspäť uspať. Je zbytočné snažiť sa mu ho nedať. Vaša dcérka sa správa a budí rovnako ako množstvo detí v jej veku. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať.  Môže sa stať, že sa bábätká budia častejšie, ako keď boli maličké. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istá, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vám pomôže to, že budete vedieť, že vaša dcérka potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohol zaspať, a aby sa naučil, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto jej pomôže, aby dokázal naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaša dcérka začína prebúdzať a vy ju začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ju teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj ona vyspíte lepšie. Ak navyše máte dcérku blízko seba alebo pri sebe v posteli, aj pre vás je dobré dojčiť dcérku v polospánku, pretože tiež rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné. Dojčite teda dcérku v noci tak často, ako chce, a vytvorte si v noci podmienky na to, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu - napríklad tým, že budete s dcérkou spať spolu v posteli. Skúste nočné budenie dcérky prijať ako fakt. Nepočítajte v noci, koľkokrát sa zobudí. Nehľadajte spôsoby, ako sa v noci vyhnúť nadojčeniu. Dajte si ju v noci čo najbližšie k sebe, a keď sa zobudí, tak jej v polospánku ponúknite prsník, nepremýšľajte nad ničím iným a naspäť zaspite. Mnohé mamičky vravia, že po tom, čo sa prestali snažiť v noci urobiť nejakú zmenu, tak sa vyspali oveľa lepšie. Nie že by sa ich deti nebudili, budili sa pravdepodobne rovnako, ale zobudenie zabralo len krátky okamih, a preto ráno ani nevedeli, koľkokrát boli hore. Keď sa ráno zobudíte s tým, že nebude vedieť, koľkokrát ste boli hore, budete sa cítiť lepšie. A dcérka sa raz prestane budiť. Naozaj. Teraz je čas, aby ste dcérke poskytovali istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba nadobudnutia istoty naplní, sama od seba odznie. To bude dôvod, pre ktorý bude potom celú noc bez prebudenia s istotou spať. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti.

Je tiež dobré vedieť, že otázku nočného budenia nerieši umelé mlieko, kaše, či iné jedlo, pretože deti sa nebudia z dôvodu hladu, budia sa pre iné dôvody a tieto dôvody najlepšie pokrýva dojčenie. Navyše deti v tomto veku umelé mlieko nepotrebujú.
Prečítajte si tiež tieto odpovede z našej poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=124
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=160



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Celé noci u prsa