Zadne mlieko

Katka    24.01.2013, 09:52

Dobrý den, mam podozrenie ze dcerka / 9 tyzdnov, plne dojcena/ vzdy vypije len predne mliecko a k zadnemu sa nedostane kedze po chvilke papania/ 2-3 minuty/ uz nesaje ale iba dudluje, je pernamentne podrazdena, placliva a nervozna a uz po kratkom case po dojceni /20-30 minut/ si cmula rucicku a dozaduje sa znova. prsnika. Niekedy sa nam stava / nepravidelne/ ze sa na prsniku vzpiera a jeduje a hoci to znie paradoxne ale vyzera to tak ako by prsnik zaroven aj chcela aj nechcela, vypluva ho nasledne ho pahltne hlada.... uz som zmatena a zufala, prosim poradte, dakujem

Milá Katka,

správanie bábätka, aké popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne (často kvôli používaniu cumlíka) a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko začne prisávať a odsávať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače až sa úplne odmieta prisať.

Kľúčom k zlepšeniu vašej situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Čo sa týka "zadného mlieka", zdá sa, že tento termín spôsobuje viac problémov a že vôbec nepomáha porozumieť dojčeniu. Už len preto, že sa vôbec nedá paušálne povedať, ktoré mlieko je "zadné". Keď dojčíte napríklad z pravého prsníka, bábätko zaspí a zobudí sa o 10 minút a vy ho znovu priložíte na pravý prsník, aké mlieko bude bábätko piť: "predné" či "zadné"? Každé mlieko obsahuje aj tuk, aj ostatné látky, ktoré bábätko potrebuje. V priebehu jedného dojčenia sa materské mlieko mení, a to veľmi rozličným spôsobom. Je dobré prestať myslieť na "zadné mlieko" a sústrediť sa na to, aby bábätko skutočne dostatočne pilo. Keď bábätko bude dobre piť, tak bude mať dostatok všetkého, čo potrebuje bez ohľadu na "predné" či "zadné" mlieko. Jedno je ale isté, "zadné" mlieko (nech už tento termín znamená čokoľvek) netečie o nič ťažšie ako "predné" mlieko. Bábätko sa nemusí o nič viac namáhať, aby pilo "predné" či "zadné" mlieko. Bábätká reagujú na tok mlieka.

Je zrejmé, že potrebujete praktickú pomoc, preto neváhajte a kontaktujte poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=116
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zadne mlieko