20-mesačný syn odmieta stravu

MARCELA    02.02.2013, 10:25

DOBRY den moj syn ma 20 mesiacov je plne dojceny,odmieta akukolvek stravu ani ovocie nebude papat  som z toho velmi unavena ,ja ho nechcem prestat dojcit len chcem aby nieco zjedol ale neviem ako nato skusala som uz vsetko no nic nezabera on si vyzaduje kazdu hodinu prsnik on pride ku mne sadne si na kolena zacne ma stiskat dvihne tricko da mi pusu na prsia to by ste museli zazit je to daco uzasne ale trapi ma to ze nechce papat krvny obraz ma v poriadku dakujem

Milá Marcela,

so svojou otázkou by ste sa mali obrátiť na príslušných odborníkov.  Vaša otázka sa však čiastočne týka aj dojčenia. Bez ohľadu na to, aká je príčina správania vášho synčeka, dojčenie preňho môže byť v takejto situácii len dobré, pomáha mu získavať životne dôležité živiny a vo všeobecnosti celú situáciu zachraňuje. Nie je príčinou toho, prečo synček odmieta jesť stravu. Materské mlieko je dobré, kvalitné po celú dobu dojčenia, navyše obsahuje imunitné faktory, ktoré sa nenachádzajú nikde inde, pokrýva (úplne alebo čiastočne) potrebujú mnohých vitamínov a špeciálne pri deťoch, ktoré dobre nepapajú, je záchranou. Odstavenie nie je riešením, naopak, mohlo by sa stať, že by ste prišli ešte aj o tento vzácny zdroj výživy, nehovoriac o tom, že pre dieťa vo veku vášho synčeka je dojčenie dôležité nielen ako výživa a odstavenie v tomto veku môže byť traumatické.
Vaša situácia si pravdepodobne bude vyžadovať veľmi dlhý čas, veľa trpezlivosti a úsilia, kým sa postupne začne meniť. Konkrétny návod, ako postupovať pri tom, aby ste synčekovi pomohli, aby sa postupne naučil papať rozličné jedlá, pre vás nemáme, ale tu je pár tipov, ktoré by vám mohli pomôcť:
1) Pokračujte v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte ani synčekovi dojčenie neodmietajte.
2) Nenúťte synčeka do jedla. Netlačte naňho.
3) Začnite tým, že mu budete v prvom rade ponúkať jedlá, ktoré má rád. Z nich vychádzajte, keď sa mu budete snažiť dávať nové jedlá - dávajte mu podobné jedlá ako tie, čo mu už chutia.
4) Mnohé takéto deti nemajú rady, keď sa im do jedla snažíte miešať niečo nové.
5) Dávajte mu čo najviac toho, čo má rád.
6) Skúste postupne vytvárať príližitosti, aby sa mohol hrať s novým jedlom, chytať ho bez toho, aby ste chceli, aby ho jedol. Takéto deti potrebujú veľa príležitostí na skúmanie jedla a veľa šancí na ochutnanie.
7) Väčšinou nefungujú stratégie typu "vidieť iné deti jesť", "nechať ju vyhladovať", "dať do pusinky niečo, keď sa nedíva", "dávať mu vybrať, že bude jej toto alebo nič" a podobne.
8) Nerozprávajte pred synčekom o tom, že "nechce papať".
9) Väčšinou nefunguje žiadne "podplácanie" darčekmi, hračkami, tanierikmi, skladkosťami.
Vo vašej situácii asi nie je nič horšie, ako sa každý deň budiť s pocitom, že už dnes by ste naozaj mali prísť na to, ako motivovať vášho synčeka jesť. Hoci to znie paradoxne, to, čo vám najviac pomôže, je, ak zmeníte svoje očakávania. Skúste synčekovi dať čas a verte, že postupom času bude jesť to, čo bude potrebovať. Nenúťte synčeka do jedla (nech by ste vymýšľali akékoľvek inteligentné spôsoby, aby jedol, ak by fungovali, tak už by určite dávno jedol), nesnažte sa každý deň vymyslieť novú stratégiu. Obrňte sa veľkou trpezlivosťou, ak synček nechudne, tak sa omnoho viac sústreďte na to, aby ste ju spoznávali, zisťovali čo, ako sa cíti, čo mu pomáha. Ak totiž budete každodenne hľadať tú správnu odpoveď, tak čoskoro dospejete do štádia, v ktorom budete mať strach pred každým jedlom, a to vám nepomôže.
Veríme vám, že sa môžete cítiť zúfalo, že sa obávate, či synčekovi nebude niečo chýbať (hoci na druhej strane píšete, že železa má dosť), či bude zdravý, či bude dostatočne rásť a či sa jej niečo nestane. Aj napriek týmto obavám, vám najviac pomôže to, ak budete postupne, pomaličky hľadať spôsoby, ako sa jedlo synčekovi zapáči. Tieto spôsoby budú pravdepodobne jedinečné len preňho a budú založené na tom, že synčekapoznáte a viete, čo mu pomáha a čo mu povzbudzuje.
Samozrejme, že za celou situáciou sa môže skrývať aj medicínsky problém, od jednoduchého až po komplikovanejší. Ak by ste mali reálne obavy, že to tak je, bude potrebné, aby ste sa obrátili na príslušných odborníkov.

Prečítajte si aj tieto naše ďalšie odpovede na podobné témy:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=327

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=575



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 20-mesačný syn odmieta stravu