Ako odstavit trojrocne dieta

mamina    09.08.2011, 00:33

Dobry den, zo zdravotnych dovodov musim odstavit takmer trojrocneho syna. V septembri vsak ma nastupit do skolky. Mam obavu, ze odstavenie spolu s nastupom do skolky budu pre syna privelkou skuskou... Mozete mi prosim poradit, ako to zvladnut s co najmensou ranou na dusi?

Milá mamina,

na vašu otázku neexistujú univerzálne rady. Odpovede musia vychádzať z konkrétnej situácie a poznania vášho syna, pričom v tomto smere ste v otázke neposkytli dostatok údajov. Je ideálne, ak je odstavenie výsledkom vzájomnej dohody medzi matkou a dieťaťom v čase, keď sú naň obaja pripravení, pričom sa uskutoční bez úteku od zodpovednosti a s veľkou dávkou porozumenia a lásky. Tak i dieťa môže byť hrdé na míľnik, ktorý dosiahlo, a nie smutné z niečoho, do čoho bolo dotlačené. Ak vaše dieťaťa v tomto čase nie je na odstavenie pripravené, mohlo by byť odstavenie náročné.

V prvom rade by však nebolo zlé uvažovať o možnosti pokračovať v dojčení a zároveň riešiť zdravotné problémy. Matky často dostanú nesprávne informácie o tom, že musia dieťa odstaviť na to, aby sa mohli liečiť. V drvivej väčšine prípadov to nie je pravda. Matky počas dojčenia môžu podstúpiť potrebné vyšetrenia a následne, v prípade potreby, brať potrebné lieky.

Dojčenie počas toho, ako by synček chodil do škôlky, by mu prinieslo veľa pozitívneho z hľadiska imunity či zvládania chorôb, ktoré sa v detských kolektívoch často vyskytujú. Rovnako má dojčenie významnú výživovú hodnotu, nehovoriac o tom, že by mu pomohlo v tejto novej situácii.

Prečítajte si tiež zaujímavé skúsenosti mamičiek s podobnou situáciou:

Šárka: Můj syn šel ve dvou letech do školky, a i když je dodnes kojen - závislák, tak se vyrovnával se spoustou pro něj nových věcí, hlavně s mou nepřítomností jako takovou a že musí ve spoustě věcí dosáhnout samostatnosti, protože k sobě nemá individuální pečovatelku, ale 2 paní učitelky na 25 dětí. V průběhu září jsem tak řešila spoustu záležitostí typu opětovné pomočování. Když se zhruba po měsíci stabilizoval v základním chodu ve školce, nechala jsem ho tam poprvé i spinkat a zcela bez problémů! Vzal si z domu oblíbenou hračku, ale pln nových vjemů usnul ihned a spal dvě hodiny. A ani si nevzpomněl. Podobně si ani nevzpomene, když je např. u babičky. Takže ve vašem případě bych ze zkušenosti doporučovala vyčkat, jak na tuto novou situaci zareaguje a pokud máte možnost, ze začátku ho vyzvedávat pát týdnů po obědě, ať se adaptuje a až poté ho nechat spinkat.

Katka: Naša Rebeka zvládla zaspávanie v škôlke na 1. Pritom doma zaspávala jedine na prsníku. Ale samozrejme dojčenie si vypýtala ráno pred vstupom do triedy a tiež poobede pred odchodom zo škôlky.

Ak by ste nám napísali o svojom zdravotnom probléme, môžeme vám poradiť viac o tom, ako môžete pokračovať v dojčení. Ak nechcete písať verejne do poradne, môžete napísať na dojcenie@mamila.sk.

Pozrite si aj túto predchádzajúcu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=28



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako odstavit trojrocne dieta