Nízka váha

Renata    13.11.2021, 17:20

Dobrý deň, rada by som poznala váš názor na váhu mojej dcérky, ktorá má teraz 12 mesiacov a hmotnosť cca 7,5 kg. Od narodenia je dojčená (a to aj cez slzy od bolesti, zvládli sme to), do 6 mes. výlučne a od 6 mes. pri zavádzaní príkrmov nastali problémy. Dcérka po niektorých jedlách výdatne vracala, až "do žlče". Po čase som zistila, že problém je ryža, ryžová múka a všetko ryžové. Od kedy jej to nedávam, vracanie prestalo, ale má problém dosiahnuť aj váhové minimum vzhľadom k jej veku. Inak je živá, veselá, hravá. Stále dojčím, ale jej otec nakúpil umelé mlieka, pretože mi jednak občas zúbkami nechtiac poraní bradavky a jednak aby som ju "vykŕmila" (kúpil aj novorodenecké, aj pokračovacie od 6 mes. - neviem, či jej také môžem dávať, keď už má rok...). Za Váš názor ďakujem :)

Milá Renáta,

dojčenie nie je možné posudzovať len podľa údajov o hmotnosti, navyše zo samotného jedného údaja o hmotnosti nie je možné posúdiť, či bábätko dostatočne priberá. Hmotnosť, ktorú uvádzate, môže byť pre niektoré dievčatká v tomto veku dostatočná. Ak by bábätko skutočne nepriberalo dostatočne, toto je možné zlepšiť  úpravou dojčenia a zvýšením príjmu mlieka pri dojčení spolu s kalorickými jedlami. Umelé mlieko už deti v tomto veku nemajú dostávať ani v prípade, ak by vôbec neboli dojčené. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že používanie umelého mlieka po 6 mesiaci vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. Preto v tejto situácii je potrebné:

1. Zhodnotiť dojčenie a príjem mlieka zo strany bábätka

V tomto vám môže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou vyhodnotíte výdatnosť dojčenia a správanie bábätka pri dojčení a tiež faktory, ktoré by mohli príjem mlieka znížiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

2. Ak by to bolo potrebné, je možné urobiť kroky pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka:

https://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí bábätko nepoškodzuje tkanivo bradaviek (čo je príčina bolesti). Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie. Porozprávajte sa s laktačnou poradkyňou o tom, ako preliečiť boľavé bradavky a ako predchádzať ich bolestivosti v budúcnosti.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Ak by bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka, je najlepším riešením podávanie jedla; toho, čo dieťatku chutí a čo mu nespôsobuje problémy. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické jedlo (čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nízka váha