velke babatko

ludka    27.09.2011, 09:05

Dobry den! Chcela by som sa opytat na dojcenie velkeho babatka. Vzdy som chcela vylucne dojcit do siesteho mesiaca. Moj syncek ma vsak teraz necele 4 mesiace, 69cm a osem kil. Pekne papa, no v poslednej dobe mam pocit ze mam bud menej mliecka, alebo potrebuje viac. Nastastie mam este v zalohe kojenie z oboch prsnikov, kedze doteraz sme si vystacili so striedanim. Pani dr. vyslovila pochybnost o tom, ci tak velkemu babatku bude stacit len moje mlieko do siesteho mesiaca. Co si o tom myslite? Ake mate skusenosti s dojcenim velkych babatiek? Ako budem vediet ze je toho mliecka pre babo naozaj malo? Dakujem za odpoved:) Ludka

Milá Ludka,

dojčenie "veľkého" bábätka nie je odlišné od dojčenia "malého" bábätka a samozrejme, že ho je možné dojčiť výlučne približne 6 mesiacov a potom ďalej dojčiť v rovnakej miere spolu s príkrmami až do prirodzeného odstavenia. Materské mlieko je postačujúce aj pre bábätká, ktoré vážia toľko, ako váš synček. Toto potvrdzujú nielen naše skúsenosti, ale aj rastové grafy Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré sú založené na normálnom raste tisícok detí na celom svete, pričom bábätká s hmotnosťou vášho synčeka sú normálne bábätká, pre ktoré je dojčenie presne to, čo pre svoj rast potrebujú.

Váš pocit, že synček potrebuje viac, môže byť správny. Toto sa však nedá posúdiť cez internet. Je možné, že sa tvorba mlieka znížila. Pozrite si tieto videá a pozorujte synčeka pri pití, aby ste vedeli rozlíšiť, či to tak skutočne je, prípadne poproste o pomoc laktačnú poradkyňu. Nech je to akokoľvek, niekedy, ak sa matky držia pravidla na jedno dojčenie jeden prsník, môže sa tvorba mlieka z dlhodobého hľadiska pomaly znížiť. Skúste prsníky striedať podľa toho, ako synček pije. Ak už na jednej strane nepije, ponúknite mu druhú, a pokojne môžete strany počas jedného dojčenia vystriedať aj niekoľkokrát.

Prečítajte si aj tieto odpovede na podobné otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=54

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=115



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > velke babatko