nocne kojenie

Ivana    11.03.2012, 15:21

Dobry den, moj 7 mesacny syncek uz papka tri krat denne tuhu stravu ( velmi ju ma rad a zje neuveritelne mnozstvo), popritom mu davam male snacky (len zdrave verzie) a staleho ho pocas dna dojcim. Aj som riesila to, ci ho nahodou neprekrmujem ale je velmi aktivny a vela toho spali (castokrat ma stolicu aj 4x denne). Momentalne ma 9.5 kg a 74 cm vysku (narodil sa 4.6 kg). Aj napriek tomu, ze za den toho vela spapa, vybeha sa (lozenie, chodenie okolo nabytku atd...), denne sa mu non stop venujem, mi v noci spinka nie viac ako 2.5 hodiny bez mliecka. Prvy spanok ma 2.5- 3 hodiny a tak sa budi presne kazde 2 hodiny. Ak mu prsnik nedam, zacne plakat tak ze je priam nemozne ho ukludnit (niekedy to trva aj viac ako hodinu a na zaver mu aj tak prsnik musim dat). Posledne dva tyzdne sa denne v noci zobudza s hroznym placom ktory sa neda ukludnit pokial nezasvietim, neponosim ho a nenecham ho zaspat na prsniku. Prosim poradte mi co mam robit? Zvazujem ze mu vyskusam dat na noc umele mlieko ale nas problem je ten, ze nema ani cumlik a nechce ani flasu (tekutiny mu davam len z hrnceka alebo zo sippy cup)....Neviem ci ten plac mozu byt koliky? A pravdupoovediac uz som z toho zufala... Za vasu pomoc vam vopred dakujem.

Milá Ivana,

to, že synčeka dáte v noci na prsník, je najlepší a najjednoduchší spôsob, ako ho naspäť uspať. Je zbytočné snažiť sa mu ho nedať. Váš synček sa správa a budí rovnako ako množstvo detí v jeho veku. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať.  Môže sa stať, že sa bábätká budia častejšie, ako keď boli maličké. Ovplyňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istá, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vám pomôže to, že budete vedieť, že váš synček potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohol zaspať, a aby sa naučil, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázal naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa váš synček začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí a nebude v noci plakať. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj on vyspíte lepšie. Ak navyše máte synčeka blízko seba alebo pri sebe v posteli, aj pre vás je dobré dojčiť synčeka v polospánku, pretože tiež rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné. Dojčite teda synčeka v noci tak často, ako chce, a vytvorte si v noci podmienky na to, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu - napríklad tým, že budete so synčekom spať spolu v posteli. Skúste nočné budenie synčeka prijať ako fakt. Nepočítajte v noci, koľkokrát sa zobudí. Nehľadajte spôsoby, ako sa v noci vyhnút nadojčeniu. Dajte si ho v noci čo najbližšie k sebe, a keď sa zobudí, tak mu v polospánku ponúknite prsník, nepremýšľajte nad ničím iným a naspäť zaspite. Mnohé mamičky vravia, že po tom, čo sa prestali snažiť v noci urobiť nejakú zmenu, tak sa vyspali oveľa lepšie. Nie že by sa ich deti nebudili, budili sa pravdepodobne rovnako, ale zobudenie zabralo len krátky okamih, a preto ráno ani nevedeli, koľkokrát boli hore. Keď sa ráno zobudíte s tým, že nebude vedieť, koľkokrát ste boli hore, budete sa cítiť lepšie. A synček sa raz prestane budiť. Naozaj. Teraz je čas, aby ste synčekovi poskytovali istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba nadobudnutia istoty naplní, sama od seba odznie. To bude dôvod, pre ktorý bude potom celú noc bez prebudenia s istotou spať. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti.

Zvažovanie umelého mlieka nie je vo vašej situácii riešením, pretože:

a) deti po 6. mesiaci nepotrebujú umelé mlieko, obzvlášť nie dojčené deti, "potreba" umelého mlieka po 6. mesiaci je len úspešný marketingový ťah firiem vyrábajúcich umelé mlieko.

b) váš synček papá dostatok stravy, jeho budenie nesúvisí s hladom, a preto tomu umelé mlieko nepomôže

c) aj vo veku vášho synčeka je dôležité udržať dojčenie na rovnakej úrovni ako predtým, aby mohlo popri prikrmovaní pokračovať aj naďalej

d) podávanie fľašky s umelým mliekom, obzvlášť v kombinácií s veľkým množstvom príkrmov by mohlo viesť postupne k odstaveniu

Už len na okraj: Hrnček s náustkom (sippy cup, ako píšete) je len forma fľaše, deti ho nepotrebujú, učte synčeka piť z normálneho otvoreného pohárika.

S touto otázkou sa na nás obrátilo už množstvo mamičiek, prečítajte si tieto predchádzajúce odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=26

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=207

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=244

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=160



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > nocne kojenie