Kojenie 19 mesacneho syna

Kristina    14.08.2017, 11:26

Dobry den, mam 19 mesacneho syna, ktory sa este rano koji. Ked som pediatricke povedala, ze este kojim takuto odpoved som obdrzala: Dítě v 19 měsících již mateřské mléko nepotřebuje. Obecně se doporučuje kojení do 6 měsíců až 1 roku. Poté se do mateřského mléka ze zásobního tuku matky začnou uvolňovat škodlivé látky. Pokud chce matka kojit dál, je to její volba. Hlavně se kojením buduje nezdravá závislost dítěte na matce. Tak teraz neviem co si mam mysliet, mam skoncit s kojenim? Dakujem.

Milá Kristína,

matky sa bohužiaľ o dojčení dozvedajú rôzne nesprávne tvrdenia. Žiadna z týchto informácií, ktoré ste dostali, sa nezakladá na vedeckých štúdiách, na skutočných dôkazoch. Bolo by evolučnou samovraždou, ak by dojčenie malo poškodzovať deti. Dojčenie treba podporovať tak dlho, ako trvá. Keď hovoríme o dojčení, mali by sme hovoriť o dojčení v rokoch, nie v mesiacoch. Ľudské mláďatá patria medzi tie cicavce, ktoré sa o svoje potomstvo starajú veľmi dlho, veľmi dlho ich dojčia, veľmi dlho ich nosia a toto všetko je pre ich správny vývoj potrebné. A zvlášť zdravotníci by dojčenie mali podporovať.

Na vašu otázku máme v podstate podobnú odpoveď, ako tú, ktorú sme vám poskytli v apríli:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5721

Obraciate sa na nás opakovane už viac než rok a takmer každá vaša otázka súvisí s podkopávaním dojčenia zo strany vašej lekárky. Odporúčame vám zvážiť zmenu pediatričky. Pediatrička by vás v tejto situácii mala nielenže v dojčení podporiť, ale mala by vás podporiť v dojčení na požiadanie – 19-mesačné dieťa potrebuje dojčenie častejšie než len ráno, pokojne ho dojčite omnoho častejšie, tak ako sme vám písali už v minulosti:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5089

Neexistuje žiadna horná odporúčaná hranica dĺžky dojčenia, po ktorej je už každý ďalší deň dojčenia len akýmsi bonusom. Aj dojčenie po 2 roku je naďalej pre dieťa dôležité. Naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj po 2 roku života. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa. Je smutné, že dojčenie vaša lekárka po 6 mesiaci považuje za zbytočné, hoci, ak by ste nedojčili, pravdepodobne by vám odporúčala podávať vášmu synovi umelé mlieko do 3 rokov (a v niektorých krajinách až do 7 rokov).

Dojčenie je však navyše omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Pri každom dojčení, bez ohľadu na to, čí dieťa pije alebo saje bez pitia, pohybuje dieťa svalmi, ktoré rozťahujú zubný oblúk do správneho tvaru U. Vývoj ústnej dutiny sa deje z 90 % do cca. štvrtého roka života dieťaťa – čo je mimochodom čas, keď sa priemerne deti prestávajú dojčiť. Náhoda? Určite nie.

Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

To, že je dieťa po 2. roku života dojčené na požiadanie, je správne. V spoločnosti nepanuje veľké porozumenie toho, čo dojčenie pre dieťa znamená a často sa nesprávne hovorí o „nezdravej závislosti“. Dieťa, ktoré sa dojčí, pretože spadlo, pretože je nešťastné, nespokojné, potrebuje vyriešiť nejaký problém, ktorý ešte nie je schopné v tomto veku riešiť inak, robí to najlepšie, čo môže. V takýchto situáciách totiž nevyužíva prsník ako zdroj potravy, ale naopak obracia sa so svojím problémom na svoju mamičku a fyzickým spôsobom napĺňa svoje potreby, ktoré ešte nedokáže verbalizovať či intelektuálne riešiť, a učí sa, že vzťahy, a nie veci, riešia problémy.

Dojčenie práve naopak bude zdrojom rastúceho sebavedomia a nezávislosti vášho dieťaťa. Rovnako, ako túžilo začať chodiť, tak bude túžiť po odstavení, keď už na to bude pripravené. Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, mamička mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Predstava, že sa toto nikdy neudeje a je potrebné dieťa v určitom veku odstaviť, pretože samo to nikdy neurobí, vychádza z nedostatku skúseností a praktických príkladov z okolia.

Nie je pravda, že by sa z vášho zásobného tuku neskôr uvoľňovali škodlivé látky. Práve naopak, dojčenie je zdrojom nesmierne dôležitého tuku pre vaše dieťa a čím bude vaše dieťatko staršie, tým viac tuku bude v materskom mlieku získavať. Tuku, ktorý je kľúčový pre správny vývoj mozgu a jeho ostatných orgánov.

Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Na záver si prečítajte tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-makak/

A ak chcete, aj tento príbeh, ktorý vám dokáže, prečo v dojčení pokračovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/zapal-okostice/

a tento príbeh, ktorý vám vysvetlí, ako prebieha prirodzené odstavenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie/

A podporí vás aj tento príbeh:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dojcenie-dvojrocneho/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie 19 mesacneho syna