Starostlivost o dojcene dieta pocas porodu a laktacia pocas tehotenstva

Vladimira    04.12.2017, 13:01

Dobry den, Mam 20mesacneho syna, ktoreho stale dojcim na poziadanie cez den aj v noci, pred nocnym aj obednym spankom nezaspi inak nez na prsniku. Chceli by sme uz druhe dieta a preto sa chcem spytat ako riesit starostlivost a najma dojcenie ked budem 4-5dni v porodnici? Porodnica urcite nedovoli mat starsie dieta stale pri sebe, jedine pocas navstevy cez den. Taktiez ma zaujima ako je to a laktaciou pocas tehotenstva - klesa v urcitych tyzdnoch tvorba mlieka? A po druhom porode sa strati uplne a budem mat zase len kolostrum v prve dni? Alebo plynulo budem pokracovat v dojceni bez nejakych zmien? Dakujem velmi pekne.

Milá Vladimíra,

po otehotnení mnohým ženám klesne tvorba mlieka, často už v prvých pár týždňoch tehotenstva. Toto je normálne (a nie je žiadny spôsob, ako tvorbu mlieka v tehotenstve zvýšiť) a vzhľadom na to, že váš synček je už veľký, dojčiť sa bude bez ohľadu na množstvo mlieka. Budete ho naďalej môcť uspávať dojčením a starať sa oňho tak, ako to bude potrebovať. Po pôrode bude samozrejme všetko iné v tom, že sa budete starať o dve malé deti a budete, tak ako každá iná matka dvoch detí, prvé mesiace hľadať dynamiku tejto novej situácie, ktorá prinesie krásne ale aj náročné chvíle. Dojčenie oboch detí vám v tejto situácii môže len pomôcť. Prečítajte si skúsenosti matiek s tandemovým dojčením s pomerne realistickým opísaním tejto situácie a aj tento príbeh, ktorý sa venuje čiastočne aj tandemovému dojčeniu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/eduard/

Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/

Tvorba mlieka v tehotenstva sa síce zníži, ale kolostrum sa tvorí priebežne počas tehotenstva a nie je potrebné sa obávať, že by ho staršie dieťa tým, že sa v tehotenstve dojčí, „vypilo“. Naopak dojčenie je aj pre vaše staršie dieťatko naďalej mimoriadne dôležité a je dôležité v dojčení pokračovať. Ak sa dojčenie začne správne a budú sa obe deti dojčiť spoločne, je to v určitom zmysle podobné, ako keby sa dojčili dvojčatá, je možné, aby sa matke tvoril dostatok mlieka, a je dobré, aby matka odpozorovala, či mladšie dieťa skutočne na prsníku získava dosť mlieka, čo je niečo, čo matky dokáže naučiť rozpoznať poradkyňa pri dojčení.

Na ostatné otázky, ktoré ste položili, odpovedá táto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5496



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Starostlivost o dojcene dieta pocas porodu a laktacia pocas tehotenstva