Železo a zinok v materskom mlieku

Veronika    24.02.2018, 10:56

Dobrý deň, Žijeme vo Francúzsku, syn 5 mesiacov plne kojeny, na konci šiesteho mesiaca začíname prikrmovat (a pokračujeme kojiť). Laktacna poradkyňa z Leche League ma informovala, že v období 6 až 12 mesiacov sú zdroje železa a zinku v materskom mlieku nedostatočné (táto informácia sa nachádza aj na ich stránke), preto treba dbať na dostatočný prísun týchto živín pomocou prikrmov. Na vašej stránke som sa k informáciám o zeleze a zinku nedostala, rada by som poznala váš názor. Ďakujem za Váš čas

Milá Veronika,

na svoje mlieko sa môžete spoľahnúť v tom, že bude vždy šité na mieru vášho bábätka a bude mu poskytovať presne tie živiny a látky, ktoré potrebuje. Predpokladať, že materské mlieko neobsahuje to, čo má obsahovať, popiera celú evolučnú históriu ľudského druhu. Častokrát však majú ľudia od materského mlieka nesprávne očakávania. Napríklad očakávajú, že materské mlieko bude pokrývať potrebu vitamínu D u dieťaťa. Prečítajte si naše vysvetlenie v tomto odkaze:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4476

a podobná logika platí aj pre zinok a železo. Telo bábätka napríklad z hľadiska železa počíta s tým, že po pôrode zažije dotepanie pupočníka a vďaka nemu dostane zásoby železa na takmer rok po narodení. A materské mlieko obsahuje práve toľko železa, ktoré bábätko v tejto situácii potrebuje. Ak bábätku chýba železo, pretože po pôrode malo podviazaný pupočník hneď po narodení, nie je možné očakávať od materského mlieka, že bude kompenzovať nefyziologický zásah do zdravia dieťaťa po pôrode.

Vo vašej situácii je teda dôležité pokračovať v dojčení, v tejto súvislosti si prečítajte tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a zavádzať príkrmy týmto spôsobom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

A prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2709



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Železo a zinok v materskom mlieku