Kojení a RS

Katerina    02.04.2023, 14:49

Dobrý den, mám diagnostikovanou RS - nevím jak dlouho a jestli vůbec mi bude dovoleno kojit. 1. Je rozumné si už v těhotenství uchovávat kolostrum? Nemůže jeho "odstrikavani" vyvolat předčasný porod? 2. Dá se kombinovat kojení přes den + UM na noc? (Právě nedostatek spánku a únava jsou spouštěčem atak RS, z častého nočního kojení mám strach) Děkuji.

Milá Kateřino,

je veľmi dôležité, že sa o dojčenie zaujímate už počas tehotenstva. O dojčení sa totiž po pôrode budete dozvedať rôzne mýty a nesprávne informácie a to, že by ste nemali dojčiť po 2 – 3 mesiacoch po pôrode kvôli skleróze multiplex je jedna z tých nesprávnych informácií. Skleróza multiplex je ochorenie, pri ktorom asi 20 - 30 % žien už v priebehu prvých troch až štyroch mesiacov po pôrode zažije recidívu. Nová štúdia ukázala, že ženy trpiace sklerózou multiplex dokázali znížiť riziko recidívy sklerózy multiplex po pôrode práve tým, že dojčili. Záverom štúdia zdôrazňuje, že aj z hľadiska prevencie recidív sklerózy multiplex je dôležité podporovať matky vo výlučnom dojčení a v krokoch, ktoré pomôžu dojčeniu. Prečítajte si viac tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex/

Po tejto štúdii vyšla ešte ďalšia, ktorá potvrdila tieto výsledky a zdôraznila, že je kľúčové, aby zdravotníci podporovali ženy s touto diagnózou vo výlučnom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex2/

Jeden z častých mýtov je predstava, že dojčenie je náročné a vyčerpávajúce. V našej spoločnosti zažije také veľké percento žien problémy s dojčením, že sa zaizovala myšlienka toho, že dojčenie = bolesť, dojčenie = nespokojné bábätko, dojčenie = nezvládnuteľná únava v noci. Ak však dojčenie funguje bez problémov, tak predstavuje významnú pomoc v starostlivosti o bábätko a to najmä v noci. Dojčenie poskytuje prostriedok pre uspatie bábätka, pre jeho udržanie v spánku, pre utíšenie plaču bábätka, pre poskytnutie potravy a tekutín. Aj z tohto pohľadu má zmysel podporovať ženy s touto diagnózou vo výlučnom dojčení. Nočné dojčenie navyše významne podporuje tvorbu mlieka. Nemusí byť jednoduché pokračovať v dojčením, ak by bábätko nebolo dojčené v noci, hoci by sa aj na jeho nakŕmenie v noci nepoužila fľaša, ale pohárik:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Okrem toho, že nie je prakticky jednoduché spojiť dojčenie s dokrmovaním bábätka, hoci aj darcovským materským mliekom, pomoc ženám s diagnózami, v ktorých potrebujú eliminovať stres a nevyspatosť, predstavujú iné kroky. Starostlivosť o bábätko dojčením v noci je jednoduchá, zvlášť pri spoločnom spaní s bábätkom. Pri spoločnom spaní sa totiž medzi vami a bábätkom vytvorí nočná harmónia, stav, v ktorom vaše telo bude registrovať, že bábätko sa čoskoro prebudí a váš mozog urobí kroky pre to, aby ste sa zobudili z ľahkého spánku tesne pred tým, než sa zobudí bábätko. Takéto zobudenie je na úrovni precitnutia, v ktorom sa iní ľudia otočia na druhý bok počas nočného spánku. Bábätku ponúknete prsník, ono sa prisaje a môžete pokračovať v spánku. Namiesto toho, aby sa v noci staral o bábätko niekto iný, získajte pomoc počas dňa. Zapojte partnera či rodinu alebo známych do pomoci s domácnosťou, s varením, tak aby ste mohli veľa odpočívať, spať aj cez deň s bábätkom. Toto je najlepšia ochrana pred atakom RS.

Inými slovami, konkrétne pri tejto diagnóze je o to dôležitejšie, aby ste pokračovali v dojčení. Budete pravdepodobne potrebovať užívať lieky, ktoré však nie sú prekážkou pre dojčenie, pre vás, aj pre vaše bábätko bude bezpečnejšie pokračovať v dojčení. O potrebnej liečbe sa môžete poradiť s farmaceutom na emailovej adrese dojcenie@mamila.sk, prípadne si môžete preštudovať tieto už zverejnené odpovede z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=606

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6203

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6610

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4162

Odkvapkávanie materského mlieka pred pôrodom nespôsobuje predčasný pôrod. Ak by bol dôvod pre zbieranie mlieka ešte pred pôrodom, preštudujte si tieto odporúčania:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/odstriekavanie-pred-porodom/

Za bežných okolností však nie je potrebné zbierať si materské mlieko pred pôrodom. Toto má zmysel pri určitých diagnózach a napríklad vtedy, ak je známe, že bábätko by sa malo narodiť cisárskym rezom. Ak by ste rodili cisárskym rezom, dá sa očakávať, že v dôsledku rutinných nemocničných postupov bude náročné v začiatkoch vytvoriť podmienky pre správny začiatok dojčenia. Po pôrode budete mať dostatok mlieka pre svoje dieťatko, už teraz sa vám tvorí mlieko. Cisársky rez však so sebou prináša situácie, v ktorých bábätko nie je prvé hodiny (často dni) v kontakte s matkou a nemá možnosť dojčiť sa v správnom prisatí tak často, ako to potrebuje. Tento fakt je dôvodom, pre ktorý sa zdá, že ženy po cisárskom reze nemajú mlieko, ale dôvody tejto situácie, spočívajú v nemocničnej rutine, ktorá nevytvára pre ženy po cisárskom reze podmienky pre správny začiatok dojčenia.

Okrem toho vám odporúčame už teraz sa skontaktovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa spoločne pripravili na dojčenie po narodení bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť profesionálna laktačná poradkyňa, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Práve vďaka príprave na dojčenie v tehotenstve je vyššia šanca, že dojčenie začne jednoducho a bezbolestne a bude vám od prvej chvíle po narodení bábätka pomáhať v jednoduchšej starostlivosti a šetriť tak aj váš zdravotný stav.

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a RS