Rebif 44 a dojčenie

Barbora    27.03.2018, 07:24

Dobrý deň. Mám synčeka - 8 týždňov, plne kojený. Som nerologický pacient - skleróza multiplex. Pred otehotnením som užívala Rebif 44 - interferón ( 3 injekcie týždenne) a po potvrdení tehotenstva sme prerušili liečbu s tým, že po pôrode mám dovolené kojiť aspoň 3 mesiace a potom prestať, aby som mohla nastúpiť naspäť na liečbu. Podstúpila som už kontrolné MRI a čakám na výsledky. Bojím sa, že pani neurologička bude tlačiť na to, aby som čím skôr prestala kojiť a začala užívať lieky. Zaujíma ma, či je možnosť kojiť aj počas užívania spomínaného lieku. V príbalovom letáku sú len neurčité odpovede, že sa neodporúča dojčiť, že nie je skúmané, či látky prechádzajú do mlieka, že existuje možnosť nežiaducich účinkov na dojčené deti, atď. Som si vedomá toho, že môj zdravotný stav sa môže zmeniť zo dňa na deň, ale nerada by som aj zo dňa na deň prestala kojiť len preto, že musím znovu nastúpiť na liečbu. Zároveň sa však bojím, aby som svojmu bábätku neublížila, ak budem kojiť a pichať si Rebif. Je to predsa len liek, ktorý sa skladá z rôznych látok. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Barbora,

o dojčení sa po pôrode budete dozvedať rôzne mýty a nesprávne informácie a to, že by ste nemali dojčiť po 2 – 3 mesiacoch po pôrode kvôli skleróze multiplex je jedna z tých nesprávnych informácií. Skleróza multiplex je ochorenie, pri ktorom asi 20 - 30 % žien už v priebehu prvých troch až štyroch mesiacov po pôrode zažije recidívu. Nová štúdia ukázala, že ženy trpiace sklerózou multiplex dokázali znížiť riziko recidívy sklerózy multiplex po pôrode práve tým, že dojčili. Záverom štúdia zdôrazňuje, že aj z hľadiska prevencie recidív sklerózy multiplex je dôležité podporovať matky vo výlučnom dojčení a v krokoch, ktoré pomôžu dojčeniu. Prečítajte si viac tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex/

Po tejto štúdii vyšla ešte ďalšia, ktorá potvrdila tieto výsledky a zdôraznila, že je kľúčové, aby zdravotníci podporovali ženy s touto diagnózou vo výlučnom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex2/

Inými slovami, konkrétne pri tejto diagnóze je o to dôležitejšie, aby ste pokračovali v dojčení. Budete potrebovať užívať lieky, ktoré však nie sú prekážkou pre dojčenie, pre vás, aj pre vaše bábätko bude bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Interferón napríklad patrí medzi lieky, ktoré majú príliš veľkú molekulu na to, aby sa vôbec dostali do materského mlieka. O potrebnej liečbe sa môžete poradiť s farmaceutom na emailovej adrese dojcenie@mamila.sk, prípadne si môžete preštudovať tieto už zverejnené odpovede z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=606

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6203

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6610

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4162



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rebif 44 a dojčenie